Hozzávalók 4 - 6 főre
A gombóchoz
- 500 g krumpli
- 200 g liszt
- só, bors
- 1 db tojássárgája
A leveshez
- 2 ek olaj
- 250 g paprikás kolbász
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk füstölt paprika
- 2 db babérlevél
- 2 ½ l alaplé
- 1 szál répa (nagyobb)
- 2 szál fehérrépa
- 2 szál szárzeller
- 100 g tejföl
- 1 ek ecet
- 1 csokor friss petrezselyem
Elkészítés
A kolbászos krumpligombóclevesbe való gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, majd még melegen áttörjük, és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, és amíg megfőzzük a levest, lefedve hagyjuk állni.
A leveshez egy nagy lábasban az olajon zsírjára pirítjuk a kolbászt, rádobjuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és üvegesre pároljuk. Rádobjuk a fűszereket, elkeverjük, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, és belerakjuk a 2-3 mm vastag szeletekre vágott zöldségeket. Felforraljuk, majd addig főzzük, amíg a zöldségek félig meg nem puhulnak. Ez nagyjából 15 percet vesz igénybe.
Ekkor jöhetnek bele a diónyi nagyságúra gyúrt gombócok. Ha feljöttek a víz tetejére, még 3-4 percet főzzük. A tejfölben elkeverünk 2-3 merőkanál levet (hőkiegyenlítünk), visszaöntjük a levesbe a tejfölös keveréket, majd ha felforrt, az ecettel beállítjuk az ízét, és elzárjuk. Friss, finomra aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk. (Fotó és recept: Street Kitchen)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!