Mogyorós-karamellás-csokis babka

Hozzávalók 1 darabhoz:

A tésztához

  • 100 ml meleg tej
  • 2 tk porélesztő
  • 2 ek cukor
  • 350 g liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 100 g puha vaj

A mogyorós csokikrémhez:

  • 2 ek porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 1 csipet fahéj
  • 120 g olvasztott vaj
  • 100 g pirított földimogyoró

A cukorsziruphoz:

  • 50 g cukor
  • 100 ml víz

A karamellszószhoz:

  • 2 ek barna cukor
  • 2 ek cukor
  • 150 ml habtejszín
  • 1 csipet só

A tetejére

  • 50 g pirított földimogyoró

Elkészítés:

A tésztához a tejben elkeverjük az élesztőt, a teljes cukormennyiségből szórunk bele 1 teáskanállal, és 4-5 percet hagyjuk állni. Közben egy nagy keverőtálban összekeverjük lisztet és a sót, majd mehet bele az élesztős keverék, a tojások és maradék cukor. Összekeverjük, majd belerakjuk a vajat, és 7-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk. Lefedjük, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.

A krémhez összekeverjük a porcukrot, a kakaót, a fahéjat és a vajat. A mogyorót egy aprítógépben lezúzzuk, és ezt is belekeverjük.

Ha megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, és kb. 40 x 30 cm átmérőjű téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a mogyorós krémmel, majd az egészet szorosan feltekerjük. Ezután egy késsel hosszában félbevágjuk a tésztát, és a két darabot vágott felével fölfelé összetekerjük. Klasszik kenyérsütő formába rakjuk, lefedjük, és hagyjuk fél órát kelni. Ezután 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. 

A cukorszirup hozzávalóit összeforraljuk, és a felére redukáljuk. Elkészítjük a karamellszószt is: a kétfajta cukrot felolvasztjuk, közben rázogatjuk, hogy ne égjen meg, majd ha megkaramellizálódott és szép barna színű a karamell, 2-3 részletben, fokozatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt, végül a sót is, és hagyjuk, hogy kicsit hűljön. 

Ha megsült a babka, egyből lekenjük a cukorsziruppal, majd hagyjuk kihűlni. Leöntjük a karamellszósszal, megszórjuk a mogyoróval, és kész is. (Fotó és recept: Street Kitchen)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!