Hozzávalók 6 főre
A rizshez
- 250 g rizs
- só
- víz
- A húshoz
- 30 ml olaj
- 800 g pulykamell
- bors
A besamelhez
- 50 g vaj
- 2 - 3 ek liszt
- 500 ml tej
- só, fehér bors
- 0.25 db szerecsendió
Az összeállításhoz
- 250 g mexikói zöldségkeverék
- 200 g trappista sajt
Elkészítés
A mexikói rizses pulykához először a rizst bő, enyhén sós, lobogó vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és félretesszük.
Olajat hevítünk egy serpenyőben, amiben 3-4 perc alatt megpirítjuk a kockákra vágott húst, közben sózzuk, borsozzuk, majd ezt is félretesszük.
A besamelhez vajat olvasztunk egy lábasban, hozzáadjuk a lisztet, és egy kézi habverővel kevergetve közel egy percig pirítjuk. Felöntjük a tej kb. ⅓-ával, és csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is. Folyamatos kevergetés közben felforraljuk, majd forrástól számítva további 1 percig főzzük, és lekapcsoljuk a tűzhelyet. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a szerecsendiót is.
Egy kb. 20 x 30 cm-es sütőtál aljára tesszük a rizst, arra rászórjuk a zöldségkeveréket, majd eloszlatjuk rajta a húst, és az egészet leöntjük a besamellel. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal, majd a 200 fokra előmelegített sütőt grillfunkcióra kapcsoljuk, és kb. 10 perc alatt szép aranybarnára pirítjuk az étel tetején a sajtot.
Ha megpirult, kivesszük a sütőből, és már szervírozhatjuk is. (Recept és fotó: Street Kitchen)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!