Hozzávalók 20 személyre:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg füstölt házi kolbász
- fél dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál só
- 25 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 25 dkg natúr krémsajt
- 1 tojás + a kenéshez
Elkészítés:
Apró kockákra vágjuk a kolbászt (előtte lehúzzuk a héját). A langyos tejbe beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a tejföllel, a krémsajttal, a tojással, a kolbásszal és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromba hajtjuk (közepéig jobbról-balról, majd ketté). Megint kinyújtjuk, és ismét három részre hajtjuk. Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
Sütőpapírral kibélelt sütőméretű tepsibe rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd ezeket is kiszaggatjuk. Ha szeretjük a köményt, megszórhatjuk ezzel is a tetejét. 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. (Szöveg és fotó: Vidék Íze)
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!