Hozzávalók:
- 3 db padlizsán
- só
- 1kg burgonya
- 50 dkg paradicsom
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- bors
- oregano
- bazsalikom ízlés szerint
- 4 ek olaj+a sütéshez
- 50 dkg darált marhahús
- 1 konz. sűrített paradicsom
- édesítő
- 0.5 tk őrölt fahéj
- 1 db tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 db tojássárgája
- 4 dkg vaj
- 4 ek fehér tönkölyliszt
- 6 dl rizstej
- ízlés szerint szerecsendió
Elkészítés
A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. Átmossuk.
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.
Elkészítjük a húsos ragut: 3 evőkanál olajon a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: az édesítőt, a fahéjat, a bazsalikomot, az oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 25-30 percig lassú tűzön addig pirítjuk, amíg megpuhul és a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 1 darab tojással.
Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, a szerecsendiót, majd a 2 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.
A padlizsánszeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajon, több részletben kisütjük.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összeállítjuk az ételt: 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.
180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.
Receptek #zsaffadiet módra
HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!