Muszaka (görög rakott padlizsán)

Hozzávalók:

  • 3 db padlizsán
  • 1kg burgonya
  • 50 dkg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregano
  • bazsalikom ízlés szerint
  • 4 ek olaj+a sütéshez
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 konz. sűrített paradicsom
  • édesítő
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 1 db tojás
A besamelhez:
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 db tojássárgája
  • 4 dkg vaj
  • 4 ek fehér tönkölyliszt
  • 6 dl rizstej
  • ízlés szerint szerecsendió

Elkészítés

A padlizsánokat megmossuk, szárukat levágjuk, és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk, és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. Átmossuk.

A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk.

Elkészítjük a húsos ragut: 3 evőkanál olajon a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: az édesítőt, a fahéjat, a bazsalikomot, az oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 25-30 percig lassú tűzön addig pirítjuk, amíg megpuhul és a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt, összedolgozzuk 1 darab tojással.

Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet, majd simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, a szerecsendiót, majd a 2 tojássárgáját, végül a reszelt sajtot.

A padlizsánszeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajon, több részletben kisütjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Összeállítjuk az ételt: 1 evőkanál olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit. Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével. Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik. Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön. A megmaradt besamelmártással zárjuk a rétegezést.

180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk. 

Receptek #zsaffadiet módra

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!