Ugrás a fő tartalomra

Gombapaprikás pirított hagymás galuskával

Hozzávalók:

A galuskához:

  • 400 g liszt
  • 2 db tojás
  • 200 ml víz
  • 2 ek olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek vaj

A gombapaprikáshoz:

  • 500 g gomba vegyesen (friss barna csiperke- és laskagomba és fagyasztott vargánya felengedve)
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 1 db TV paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 ml víz
  • 1 db paradicsom
  • 1 tk fűszerpaprika
  • só, bors
  • 1 nagy csipet őrölt kömény
  • 1 nagy csipet morzsolt majoranna
  • 1 tk keményítő
  • 1 nagy ek tejföl

Elkészítés:

A felengedett vargányát felszeleteljük és forró száraz serpenyőben, só nélkül jó erősen lepirítjuk és félretesszük. Ezt megismételjük a nagyobb darabokban hagyott laskagombával és a felezett csiperkével is. A finomra vágott hagymát egy kevés olajon dinsztelni kezdjük majd rádobjuk az apró kockára vágott TV paprikát és a zúzott fokhagymát. Felöntjük 2 dl vízzel és párolni kezdjük. Ezután hozzádobjuk a héjától megfosztott apróra vágott paradicsom is. Hozzáadjuk a fűszereket: pirospaprika, őrölt köményt, majoranna, só, bors. Több részletben összesen kb. fél liternyi víz hozzáadásával mindent jó puhára párolunk. A végén belekeverjük az előzőleg lepirított gombákat is.

A keményítőt elkeverjük 1 dl hideg vízzel és besűrítjük vele a gombapaprikást. Végezetül egy nagy evőkanálnyi tejfölt dobunk bele, átkeverjük és kész is.

A galuskához kikeverjük a lisztet a tojással és annyi vízzel, hogy szép nyúlós tésztát kapjunk. Közben egy lábasban sóval vizet forralunk, majd beleszaggatjuk a galuskát és miután megfőtt, leszűrjük és kevés olajjal meglocsoljuk, hogy ne ragadjon össze. Egy kis hagymát apróra vágunk és kevés olajon egy serpenyőben pirítani kezdjük. Dobunk mellé egy darab vajatis. Amikor már aranyszínű, rányomatjuk a galuskát és az egészet összeforgatva jó alaposan lepirítjuk.

A gombapaprikást a lepirított hagymás galuskával tálaljuk.

(Via Street Kitchen)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tökéletes babfőzelék

Hozzávalók 250 g füstölt csülök 500 g száraz bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db babérlevél 1 tk borsikafű 2 ek olaj 1 ek liszt 100 ml tejföl Elkészítés: A csülköt először megfőzzük. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot leszűrjük, először só nélküli vízben feltesszük főni, mehet bele egy megtisztított egész fej hagyma, fokhagyma és a fűszerek. Amint elfőtt a levéből, a csülök főzőlevével pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult a bab, elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és alaposan összekeverjük, majd felengedjük egy kevéssel a csülök főzővizéből, hozzákeverjük a tejfölt és már mehet is a babhoz, alaposan elkeverjük és még egyszer összeforraljuk az egészet. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csülköt. (Via Streetkitchen )

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Taco spagetti

Hozzávalók 800 g darált marhahús 2 konzerv darabolt paradicsom 1 kis üveg paradicsompüré 500 g spagetti 300 g világos cheddar sajt A házi taco fűszerkeverékhez: 2 tk őrölt chili (cayenne bors) 2 tk fokhagymapor 2 tk füstölt pirospaprika 3 tk só 1 tk szárított oregánó 2 tk bors 1 tk őrölt római kömény 1/2 tk szegfűszeg Elkészítés : A darált marhahúst egy kevés olajon lepirítjuk, ha szükséges a kisült zsírt leöntjük, majd a paradicsompürét is lepirítjuk vele 1-2 perc alatt. Ha ez megvan, beleöntjük a darabolt paradicsomot. Elkészítjük a házi taco fűszerkeveréket: minden összetevőt összekeverünk, majd beleöntjük a darált húsos raguba, és összerottyantjuk. A spagettit bő sós vízben kifőzzük, de csak a csomagoláson írt idő feléig. Ha ez megvan, beleöntjük egy megfelelő méretű tepsibe a paardicsomos húsos ragut, valamint a spagettit, ha szükséges, mehet rá egy kicsi a tészta főzővizéből is, majd ráreszeljük a sajtot, és betesszük a 200 fokra felső grillen előmelegített sütőbe 10 percre

Sertéstarja savanyú káposzta ágyon

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja 5 dl Krusovice világos sör 2 fej vöröshagyma 2 ek dijoni mustár 4 gerezd fokhagyma 2 ek aprított, friss kakukkfű 1 ek fűszerpaprika Ízlés szerint só Káposzta ágyhoz: 1 fej vöröshagyma 1 tk fűszerkömény 1 kg savanyú káposzta Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors Elkészítés: A sörhöz keverjük a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet, belehelyezzük a tarjaszeleteket és hűtőbe tesszük pácolódni. Legjobb, ha benne hagyjuk egy éjszakát, de ha idő szűkében vagyunk, egy-két óra is elég neki. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerköményt, a savanyúkáposztát (ha szükséges mossuk át), a borsot és megpároljuk. A savanyúkáposztát egy tepsire terítjük, rásorakoztatjuk a tarja szeleteket, befedjük egy benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 45-50 perc alatt készre sütjük. Recept és kép forrása: Gastrohobbi

Mennyei zöldségleves

Hozzávalók A leveshez: 2 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 2 gerezd fokhagyma só bors 2 db babérlevél 1 csipet oregano 1 csipet kakukkfű 1 ½ l víz (vagy zöldségalaplé) 2 - 3 db kisebb burgonya 1 db kisebb cukkini 2 marék zöldborsó 150 g konzerv fehérbab (ha szárazbabot használunk, előtte áztassuk be és hamarabb adjuk a leveshez) A fokhagymás paradicsomos mártáshoz: 1 db paradicsom 10 db levél friss bazsalikom 3 ek olívaolaj 2 gerezd fokhagyma Elkészítés Egy közepes lábasban olajat forrósítunk. A fehérrépát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát egyenlő méretű kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, hagyjuk 1-2 percig pirulni, majd a fehér- és sárgarépát a vöröshagymára dobjuk. Kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Mehetnek hozzá a fűszerek. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Lefedve hagyjuk kb. 15 percig főni. Ezután adjuk hozzá a burgonyát. Újabb 10 percig főzzük, majd mehet hozzá a

Sültcsirke-caprese basmati rizzsel

Hozzávalók 2 főre: 200 g basmati rizs 400 ml víz 350 g csirkemell só, bors 150 g paradicsom 125 g zsírszegény mozzarella 1 kis csokor bazsalikom Elkészítés: A rizst alacsony lángon feltesszük főni a 400 ml sós vízzel, és amikor már szinte teljesen beitta a levét, elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk állni 5-10 percet. A csirkemellet kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kisebb tepsiben úgy rétegezzük a szeletelt paradicsommal, mozzarellával és a bazsalikom felével, hogy enyhén fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 20 percre. Ha a mozzarella túl sok levet engedett, akkor félidőnél kanalazzuk le róla. A maradék friss bazsalikommal tálaljuk, és a rizzsel fogyasztjuk. (Fotó és szöveg: Street Kitchen ) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Az eredeti pásztortarhonya

Fotó: Street Kitchen Hozzávalók 250 g tarhonya 70 g füstölt szalonna 3 ek olaj 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 tk paradicsompüré 2 tk pirospaprika só, bors 400 g krumpli 150 g kolbász 800 ml forró víz Elkészítés Egy lábosban 2 kanál olajon aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd kiszedjük és félretesszük. A maradék olajon megpirítjuk az apróra felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult, rákanalazzuk a paradicsompürét, amit szintén lepirítunk, majd a zúzott fokhagymát is. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a megpirított tarhonyát, majd alacsony lángon 8 percig főzzük. A krumplit kb. 2×2 centis kockákra vágjuk, a kolbászt pedig vékony szeletekre, és a tarhonyás pörkölt alaphoz keverjük. Lefedjük, és kis lángon 25 percig főzzük. Savanyúsággal tálaljuk, anélkül nem az igazi! (Via Streeet Kitchen ) HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Zöldbabos székelypaprikás grízes galuskával

Hozzávalók 4 személyre: A paprikáshoz: 50 dkg sertéslapocka 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab 10 dkg kolozsvári szalonna 2 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 tv paprika 1 paradicsom 1 kávéskanál őrölt kömény 1 csipet őrölt babérlevél 1 csipet borsikafű 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika 4 dl zöldségalaplé 4 dl tejföl 1 evőkanál liszt 2 evőkanál zsír só bors A galuskához: 30 dkg liszt 20 dkg búzadara 3 tojás 1 teáskanál só 3-4 dl víz Elkészítés: Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát. Egy lábasban kipirítjuk a két evőkanálnyi zsíron. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pár percig dinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és ha már ezek is összeestek, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzátesszük a kockákra vágott lapockát és a felszeletelt fokhagymát. Fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral, borsikafűvel, és elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a hús majdnem puha nem lesz.

Sertéstarja lila káposztával

Hozzávalók: 4 személyre 70 dkg sertéstarja 1 fej közepes lila káposzta ízlés szerint só ízlés szerint bors ízlés szerint paprika ízlés szerint őrölt kömény 1 fej közepes hagyma ízlés szerint citromlé ízlés szerint kevés édesitőszer szükség szerint zsír a sütéshez 25 dkg rizs Elkészítés: A húst befűszerezzük és hagyjuk pihenni.  A káposztát megtisztítjuk, a felső hibás leveleket eltávolítjuk, leöblítjük és le gyaluljuk.  A hagymát apróra vágjuk, zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a káposztát, pár percig kavarjuk, hogy le ne égjen, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Sózzuk, hozzáadjuk az őrölt köményt, édesítőszert (kb 1 teáskanálnyit) és savanyítjuk citrommal. Serpenyőben megsütjük az előkészített hússzeleteket.  A rizset átöblítjük, kevés zsíron pár percig kavarjuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével), sózzuk és tetszés szerinti állagúra. (Receptek,finom ételek-fogyás tippek Maryanntól)  Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b