Ugrás a fő tartalomra

Sáfrányos kacsaraguleves

Fotó: Vidék íze
Hozzávalók

  • 1 csillagánizs
  • 1 kávéskanál szegfűbors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fehérrépa
  • 0.5 zellergumó
  • 1 sárgarépa
  • 2 kacsacomb
  • 1 kávéskanál koriander

Levesbetét

  • 2 dl tejszín
  • 0.5 narancs leve
  • 1 csomag snidling
  • 1 csokor koriander
  • 1 csomag sáfrány
  • 2 szál angol zeller
  • 0.25 zellergumó
  • 1 sárgarépa
  • 1 kacsamell

Elkészítés

A kacsacombokat a zöldségekkel és a fűszerekkel hideg vízben föltesszük főni, lassú forralással 1,5-2 órát főzzük. A tűzről levéve 20-30 percet pihentetjük, ezután ruhán leszűrjük, sóval ízesítjük.

LEVESBETÉT

A levesbetéthez a répát és a zellert finom metéltre, az angolzellert fél centis darabokra vágjuk. A kacsamellet

lebőrözzük, vékony csíkokra vágjuk. A snidlinget és a koriander zöldjét finomra vágjuk, 2-2 evőkanálnyit fogunk használni belőle. A levest fölforraljuk, eközben a kacsamellcsíkokat forró lábosban egy percig sütjük, majd hozzáadjuk a zöldségeket meg a sáfrányt, 1-2 percig pirítjuk, végül fölöntjük a levessel. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, a fűszereket és a narancslevet, s azonnal tálaljuk.

(Via Vidék íze)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db Szeletelt bacon Tejföl, 25% 120g Kacsazsír 3 nagy ek Liszt  2-3 csapott ek Burgonya 3-4 közepes fej Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele Fokhagyma kb. 3 gerezd Friss majoranna ízlés szerint Vöröshagyma 1 kisebb fej Citrom leve 1/2db Elkészítés A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk. Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen,

Palócleves

Hozzávalók: 400 g sertéslapocka 3 fej hagyma 70 g szalonna 1 ek pirospaprika só, bors 1 tk őrölt kömény 2 db babérlevél 2 gerezd fokhagyma 350 g krumpli 250 g friss zöldbab 100 ml tejföl 1 ek liszt 1 csokor kapor 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé) 1-2 ág friss tárkony Elkészítés: A megtisztított húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból és félretesszük. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika, a kömény, megborsozzuk, és amint elkevertük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön-külön megfőzzük őket annyi sós vízben, amennyi ellepi. A burgonya mellé dobjunk néhány babérlevelet is. Amint a pörköltünk kész, ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy v

Jókai-bableves Gundel alapján

Hozzávalók A leveshez 50 dkg fejtett bab 1.5 kg füstölt sertéscsülök 3 db babérlevél 1 közepes db zöldpaprika 1 közepes db paradicsom 3 gerezd fokhagyma 1 nagy db fehérrépa 2 közepes db sárgarépa 15 dkg kolbász 1 közepes db vöröshagyma 1 ek finomliszt 2 teáskanál fűszerpaprika 1.5 dl víz 150 ml tejföl 1 csokor petrezselyem A csipetkéhez 10 dkg finomliszt 1 csipet só 1 db tojás Elkészítés A leveshez A babot előző este beáztatjuk. Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl. A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot. Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul. Közben elkészítjük a csipetkét.