Ugrás a fő tartalomra

Az igazi orjaleves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg orja
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db alma
  • 2 cm gyömbér
  • bors

Elkészítés:

Az orjákat rakjuk egy nagy leveses fazékba, és öntsük fel annyi vízzel, ami ellepi őket. Rakjuk fel a tűzre, és ha felforrt, a keletkező habot egy szűrő segítségével távolítsuk el a levesről. Az első habzás után várjunk még egy picit, mert ilyenkor még jön fel hab. 

Miután megszűnik a habzás, vegyük vissza a hőmérsékletet, hogy éppen csak pötyögjön a leves. 

Ekkor hozzáadjuk a héjas vöröshagymát, és a megpucolt egyenlő vastagságúra felvágott zöldségeket. A fokhagymát is beletesszük, de csak a külső héját szedjük le, illetve kivágjuk a bojtos gyökerét, majd az egész fejet egyben félbevágjuk. Aki szereti, nyugodtan rakhat bele káposztalevelet, karfiolt, karalábét és kelbimbót is. 

Adjunk hozzá szemes feketeborsot, egy kevés gyömbért, és savnak egy kis almát. 

Végezetül rakjunk bele egy kis darab paprikát és paradicsomot, majd sózzuk meg. 

Ettől kezdve a lassú tűzön készre főzzük. 

Ha elkészült, hagyjuk 15 percig ülepedni, majd tálaljuk a megfőtt zöldségekkel és a főtt hússal.

(Borbás Marcsi receptje)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!