Zöld leves sajtgombóccal

Hozzávalók

  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 csokor kapor
  • 1 szál zellerszár
  • 2 szál újhagyma
  • 2 dl húsalaplé
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejszín
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál finomliszt

Sajtgombóc

  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kefír
  • 2 evőkanál búzadara (gríz)
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál majoránna
  • szerecsendió
  • petrezselyem zöldje

Elkészítés:

Az apróra vágott zöldfűszereket és a hagymát a vajon kicsit átforgatjuk. Megszórjuk a liszttel, néhányszor átkeverjük, majd felengedjük a hideg vízzel vagy az alaplével. Megsózzuk, megborsozzuk és 15-20 percig lassan főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert tejszínt vagy tejfölt, és sajtgombócok kíséretében kínáljuk.

SAJTGOMBÓC

Egy tojást habosra felverünk egy evőkanál kefirrel, majd összekeverjük 2 evőkanál búzadarával és 5 dkg reszelt

sajttal. Egy teáskanál majoránnával, őrölt szerecsendióval és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Megsózzuk, azután 10 percig állni hagyjuk. A sajtos gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesben 10 percig, kis lángon főzzük. Mielőtt kiszedjük, egy gombócot próbaképpen kettévágunk, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.

(Via Vidék íze)