Hozzávalók
- 1 csokor petrezselyem zöldje
- 1 csokor kapor
- 1 szál zellerszár
- 2 szál újhagyma
- 2 dl húsalaplé
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tejszín
- só
- őrölt bors
- 1 evőkanál vaj
- 1 evőkanál finomliszt
Sajtgombóc
- 1 tojás
- 1 evőkanál kefír
- 2 evőkanál búzadara (gríz)
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 teáskanál majoránna
- szerecsendió
- petrezselyem zöldje
- só
Elkészítés:
Az apróra vágott zöldfűszereket és a hagymát a vajon kicsit átforgatjuk. Megszórjuk a liszttel, néhányszor átkeverjük, majd felengedjük a hideg vízzel vagy az alaplével. Megsózzuk, megborsozzuk és 15-20 percig lassan főzzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tojássárgájával elkevert tejszínt vagy tejfölt, és sajtgombócok kíséretében kínáljuk.
SAJTGOMBÓC
Egy tojást habosra felverünk egy evőkanál kefirrel, majd összekeverjük 2 evőkanál búzadarával és 5 dkg reszelt
sajttal. Egy teáskanál majoránnával, őrölt szerecsendióval és apróra vágott petrezselyem zöldjével fűszerezzük. Megsózzuk, azután 10 percig állni hagyjuk. A sajtos gombócmasszából nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk, és a forrásban lévő levesben 10 percig, kis lángon főzzük. Mielőtt kiszedjük, egy gombócot próbaképpen kettévágunk, hogy kiderüljön, jól átfőtt-e.
(Via Vidék íze)