- 1 közepes zellergumó
- 40 dkg burgonya
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis sárgarépa
- 1 kis petrezselyemgyökér
- 1 kis csilipaprika
- 1-2 szál friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 10 dkg vörös lencse
- olívaolaj
- só
- bors
- pár szelet bagett a tálaláshoz
A tetejére:
- 1-2 evőkanál vörös lencse
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1-2 hónapos retek
- fekete szezámmag
Elkészítés:
Összekockázzuk a meghámozott krumplit és zellert. A répát és a gyökeret meghámozzuk, felkarikázzuk. Egy fazékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát. Egy percig pirítjuk benne a lereszelt fokhagymát. Rádobjuk a répát és a gyökeret, öt perc múlva megy hozzá a zeller és a krumpli is. Kicsit pároljuk, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, addig főzzük, míg a zöldségek majdnem meg nem puhulnak. Ekkor megy hozzá a vörös lencse (ha kell, kicsi vizet adunk hozzá, de ügyelünk rá, hogy jó sűrű maradjon), a kakukkfű és a felaprított csili. Ha már minden puha, akkor veszünk ki pár evőkanál főtt zöldséget, a többit összeturmixoljuk. Adunk még hozzá vizet, beállítjuk a leves sűrűségét az ízlésünk szerint. Összeforraljuk.
Visszarakjuk bele a kivett zöldségeket. Egy száraz serpenyőben három percig pirítjuk a maradék vörös lencsét, utána kis olívaolajat löttyintünk rá, és egy picit sütjük kis lángon. Tányérokba szedjük a kész levest. Mindegyikre teszünk pár karika retket, egy kis pirított lencsét, megszórjuk fekete szezámmaggal. Pirított bagettszeletekkel tálaljuk.
(Via Vidék íze)
KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: