Tökéletes tyúkhusleves daragaluskával

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb méretű (1,5 kg) gyöngytyúk
  • 4 közepes sárgarépa
  • 3 közepes fehérrépa
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 fej vöröshagyma (héjastul)
  • 1 fej kisebb fokhagyma (héjastul)
  • 1 ek só
  • 1 púpozott tk paradicsompüré
  • 0.25 fej kelkáposzta
  • 1 db karalábé
  • 2 db burgonya
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db kis gumó zeller
  • 1 csapott ek szemes bors
  • 1 szál zellerzöld

A daragaluskához

  • 120 g búzadara
  • 2 db tojás
  • 20 g vaj
  • bors
  • petrezselyemzöld
  • 1 ek víz

Fotó:Streetkitchen
Elkészítés:

Először előkészítjük a daragaluskát, mert annak pont annyit kell pihennie, míg a leves elkészül. Egy tálban jó alaposan felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót, borsot, egy evőkanál vizet, és a búzadarát. Elkeverjük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és a puha vajat. Gyorsan kikeverjük, majd hűtőben pihentetjük 2-3 órát. Főzés előtt érdemes a galuskákat előre megformázni egy kanál segítségével, és sütőpapírra pakolni, hogy egyszerre tudjanak landolni a gyöngyöző forrásban lévő sós vízben, ahol 10 perc alatt el is készülnek. A leveshez a konyhakész egész tyúkot beletesszük egy megfelelő méretű (azaz jó nagy) fazékba, felöntjük 2 liter hideg vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felforraljuk.

A megjelenő habokat lehalásszuk a víz tetejéről és hozzáadjuk a borsot, a vöröshagymát, fokhagymát, majd egy órán át alig gyöngyöző forrással főzzük. Ekkor hozzáadjuk az összes leveszöldséget és további két órán keresztül főzzük, ügyelve arra, hogy ne forrjon fel a lé, csak éppen hogy mocorogjanak benne a dolgok.

Ha kész, 15 percig pihentetjük a levest, majd óvatosan kiemeljük belőle a tyúkot és a zöldségeket is, a levet pedig finom szűrőn átszűrjük (ha nagyon tiszta levet szeretnénk a szűrőt még pelenkával is kibélelhetjük). Előmelegített tálba szedjük a levest, mellé tányéron kínáljuk a csontokról lefejtett főtt tyúkot, a zöldségeket és a frissen kifőtt, meleg daragaluskákat is.

(Via Streetkitchen)