Tejfölös-kapros lencseleves füstölt oldalassal

Fotó: Vidék íze
Hozzávalók

  • 4 személyre
  • 40 dkg füstölt oldalas
  • 25 dkg lencse
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 cikk zeller
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 nagy csokor kapor

Elkészítés:

Ha erősen füstölt a sertéshús, akkor hideg vízben áztatjuk pár órát, szelídebb változatnál ezt a lépést kihagyjuk. Bő hideg vízben felrakjuk főni. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadjuk az átválogatott, megmosott lencsét, a felaprított leveszöldségeket. Dobunk hozzá két babérlevelet is, és annyi vizet, hogy a végén jó sűrű levesünk legyen.

Amíg fő, elkészítjük a rántást, egy púpos evőkanál zsíron világos zsemleszínűre pirítunk egy evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát, és megfuttatjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne egy csapott evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Két deci hideg vizet öntünk hozzá, csomómentesre keverjük, majd belevegyítünk egy kis pohár tejfölt is. Ha a zöldségek is megpuhultak már a levesben, akkor ezzel a tejfölös rántással sűrítjük. Öt percig még csendesen forraljuk, közben hozzászórjuk a felvágott kaprot is. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.

(Via Vidék íze)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: