- 4 személyre
- 40 dkg füstölt oldalas
- 25 dkg lencse
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 cikk zeller
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál zsír
- 1 evőkanál liszt
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika
- 1 kis pohár tejföl
- 1 nagy csokor kapor
- só
Elkészítés:
Ha erősen füstölt a sertéshús, akkor hideg vízben áztatjuk pár órát, szelídebb változatnál ezt a lépést kihagyjuk. Bő hideg vízben felrakjuk főni. Ha már majdnem puha, akkor hozzáadjuk az átválogatott, megmosott lencsét, a felaprított leveszöldségeket. Dobunk hozzá két babérlevelet is, és annyi vizet, hogy a végén jó sűrű levesünk legyen.
Amíg fő, elkészítjük a rántást, egy púpos evőkanál zsíron világos zsemleszínűre pirítunk egy evőkanál lisztet. Hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát meg a zúzott fokhagymát, és megfuttatjuk benne. Lehúzzuk a tűzről, elkeverünk benne egy csapott evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Két deci hideg vizet öntünk hozzá, csomómentesre keverjük, majd belevegyítünk egy kis pohár tejfölt is. Ha a zöldségek is megpuhultak már a levesben, akkor ezzel a tejfölös rántással sűrítjük. Öt percig még csendesen forraljuk, közben hozzászórjuk a felvágott kaprot is. Megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
(Via Vidék íze)
KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON: