Ugrás a fő tartalomra

Majorannás gombatokány

Hozzávalók:

  • 150 g füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 100 ml fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk majoranna
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 200 ml alaplé
  • 500 g csiperkegomba
  • 200 g ördögszekérgomba
  • 100 ml tejszín
  • ½ csokor petrezselyem
  • 100 g zöldborsó

Fotó: Streetkitchen
Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk és egy serpenyőben zsírjára sütjük. Kivesszük a zsírból a kisült szalonnát és a zsírból is leöntünk, csak annyit hagyunk a serpenyőben amennyi szükséges a hagyma dinszteléséhez. Az apróra vágott hagymát beledobjuk és finoman, közepes hőfokon megdinszteljük. Ha kész, felöntjük a fehérborral és kb. 5 percig főzzük.

Közben sózzuk , borsozzuk és mehet bele a felvágott fokhagyma és a majoranna és a félbevágott paradicsom és paprika is. Ha az alkohol már elfőtt, felöntjük alaplével és mehet bele a csíkokra vágott gomba és a borsó is. Kb. 40 perc főzés elegendő is lesz neki, ekkor még hozzáadjuk a tejszínt és 5 perc alatt készre főzzük. Petrezselyemmel díszítjük és galuskát készítünk mellé.

(Via Streetkitchen)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tökéletes babfőzelék

Hozzávalók 250 g füstölt csülök 500 g száraz bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db babérlevél 1 tk borsikafű 2 ek olaj 1 ek liszt 100 ml tejföl Elkészítés: A csülköt először megfőzzük. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot leszűrjük, először só nélküli vízben feltesszük főni, mehet bele egy megtisztított egész fej hagyma, fokhagyma és a fűszerek. Amint elfőtt a levéből, a csülök főzőlevével pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult a bab, elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és alaposan összekeverjük, majd felengedjük egy kevéssel a csülök főzővizéből, hozzákeverjük a tejfölt és már mehet is a babhoz, alaposan elkeverjük és még egyszer összeforraljuk az egészet. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csülköt. (Via Streetkitchen )

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Taco spagetti

Hozzávalók 800 g darált marhahús 2 konzerv darabolt paradicsom 1 kis üveg paradicsompüré 500 g spagetti 300 g világos cheddar sajt A házi taco fűszerkeverékhez: 2 tk őrölt chili (cayenne bors) 2 tk fokhagymapor 2 tk füstölt pirospaprika 3 tk só 1 tk szárított oregánó 2 tk bors 1 tk őrölt római kömény 1/2 tk szegfűszeg Elkészítés : A darált marhahúst egy kevés olajon lepirítjuk, ha szükséges a kisült zsírt leöntjük, majd a paradicsompürét is lepirítjuk vele 1-2 perc alatt. Ha ez megvan, beleöntjük a darabolt paradicsomot. Elkészítjük a házi taco fűszerkeveréket: minden összetevőt összekeverünk, majd beleöntjük a darált húsos raguba, és összerottyantjuk. A spagettit bő sós vízben kifőzzük, de csak a csomagoláson írt idő feléig. Ha ez megvan, beleöntjük egy megfelelő méretű tepsibe a paardicsomos húsos ragut, valamint a spagettit, ha szükséges, mehet rá egy kicsi a tészta főzővizéből is, majd ráreszeljük a sajtot, és betesszük a 200 fokra felső grillen előmelegített sütőbe 10 percre

Sertéstarja savanyú káposzta ágyon

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja 5 dl Krusovice világos sör 2 fej vöröshagyma 2 ek dijoni mustár 4 gerezd fokhagyma 2 ek aprított, friss kakukkfű 1 ek fűszerpaprika Ízlés szerint só Káposzta ágyhoz: 1 fej vöröshagyma 1 tk fűszerkömény 1 kg savanyú káposzta Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors Elkészítés: A sörhöz keverjük a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet, belehelyezzük a tarjaszeleteket és hűtőbe tesszük pácolódni. Legjobb, ha benne hagyjuk egy éjszakát, de ha idő szűkében vagyunk, egy-két óra is elég neki. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerköményt, a savanyúkáposztát (ha szükséges mossuk át), a borsot és megpároljuk. A savanyúkáposztát egy tepsire terítjük, rásorakoztatjuk a tarja szeleteket, befedjük egy benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 45-50 perc alatt készre sütjük. Recept és kép forrása: Gastrohobbi

Mennyei zöldségleves

Hozzávalók A leveshez: 2 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 2 gerezd fokhagyma só bors 2 db babérlevél 1 csipet oregano 1 csipet kakukkfű 1 ½ l víz (vagy zöldségalaplé) 2 - 3 db kisebb burgonya 1 db kisebb cukkini 2 marék zöldborsó 150 g konzerv fehérbab (ha szárazbabot használunk, előtte áztassuk be és hamarabb adjuk a leveshez) A fokhagymás paradicsomos mártáshoz: 1 db paradicsom 10 db levél friss bazsalikom 3 ek olívaolaj 2 gerezd fokhagyma Elkészítés Egy közepes lábasban olajat forrósítunk. A fehérrépát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát egyenlő méretű kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, hagyjuk 1-2 percig pirulni, majd a fehér- és sárgarépát a vöröshagymára dobjuk. Kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Mehetnek hozzá a fűszerek. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Lefedve hagyjuk kb. 15 percig főni. Ezután adjuk hozzá a burgonyát. Újabb 10 percig főzzük, majd mehet hozzá a

Sültcsirke-caprese basmati rizzsel

Hozzávalók 2 főre: 200 g basmati rizs 400 ml víz 350 g csirkemell só, bors 150 g paradicsom 125 g zsírszegény mozzarella 1 kis csokor bazsalikom Elkészítés: A rizst alacsony lángon feltesszük főni a 400 ml sós vízzel, és amikor már szinte teljesen beitta a levét, elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk állni 5-10 percet. A csirkemellet kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kisebb tepsiben úgy rétegezzük a szeletelt paradicsommal, mozzarellával és a bazsalikom felével, hogy enyhén fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 20 percre. Ha a mozzarella túl sok levet engedett, akkor félidőnél kanalazzuk le róla. A maradék friss bazsalikommal tálaljuk, és a rizzsel fogyasztjuk. (Fotó és szöveg: Street Kitchen ) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Az eredeti pásztortarhonya

Fotó: Street Kitchen Hozzávalók 250 g tarhonya 70 g füstölt szalonna 3 ek olaj 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 tk paradicsompüré 2 tk pirospaprika só, bors 400 g krumpli 150 g kolbász 800 ml forró víz Elkészítés Egy lábosban 2 kanál olajon aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd kiszedjük és félretesszük. A maradék olajon megpirítjuk az apróra felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult, rákanalazzuk a paradicsompürét, amit szintén lepirítunk, majd a zúzott fokhagymát is. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a megpirított tarhonyát, majd alacsony lángon 8 percig főzzük. A krumplit kb. 2×2 centis kockákra vágjuk, a kolbászt pedig vékony szeletekre, és a tarhonyás pörkölt alaphoz keverjük. Lefedjük, és kis lángon 25 percig főzzük. Savanyúsággal tálaljuk, anélkül nem az igazi! (Via Streeet Kitchen ) HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Zöldbabos székelypaprikás grízes galuskával

Hozzávalók 4 személyre: A paprikáshoz: 50 dkg sertéslapocka 15 dkg sárga hüvelyű zöldbab 15 dkg zöld hüvelyű zöldbab 10 dkg kolozsvári szalonna 2 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 tv paprika 1 paradicsom 1 kávéskanál őrölt kömény 1 csipet őrölt babérlevél 1 csipet borsikafű 1 púpos teáskanál őrölt pirospaprika 4 dl zöldségalaplé 4 dl tejföl 1 evőkanál liszt 2 evőkanál zsír só bors A galuskához: 30 dkg liszt 20 dkg búzadara 3 tojás 1 teáskanál só 3-4 dl víz Elkészítés: Csíkokra vágjuk a kolozsvári szalonnát. Egy lábasban kipirítjuk a két evőkanálnyi zsíron. Rátesszük a finomra vágott vöröshagymát, pár percig dinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot, és ha már ezek is összeestek, belekeverjük az őrölt pirospaprikát, hozzátesszük a kockákra vágott lapockát és a felszeletelt fokhagymát. Fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, babérral, borsikafűvel, és elkezdjük párolni. Ráöntjük az alaplevet, és addig főzzük, míg a hús majdnem puha nem lesz.

Sertéstarja lila káposztával

Hozzávalók: 4 személyre 70 dkg sertéstarja 1 fej közepes lila káposzta ízlés szerint só ízlés szerint bors ízlés szerint paprika ízlés szerint őrölt kömény 1 fej közepes hagyma ízlés szerint citromlé ízlés szerint kevés édesitőszer szükség szerint zsír a sütéshez 25 dkg rizs Elkészítés: A húst befűszerezzük és hagyjuk pihenni.  A káposztát megtisztítjuk, a felső hibás leveleket eltávolítjuk, leöblítjük és le gyaluljuk.  A hagymát apróra vágjuk, zsíron megfuttatjuk, hozzáadjuk a káposztát, pár percig kavarjuk, hogy le ne égjen, majd kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Sózzuk, hozzáadjuk az őrölt köményt, édesítőszert (kb 1 teáskanálnyit) és savanyítjuk citrommal. Serpenyőben megsütjük az előkészített hússzeleteket.  A rizset átöblítjük, kevés zsíron pár percig kavarjuk, majd felöntjük vízzel (vagy alaplével), sózzuk és tetszés szerinti állagúra. (Receptek,finom ételek-fogyás tippek Maryanntól)  Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b