Ugrás a fő tartalomra

Gyors, zöldséges csirkeleves

Fotó: Nosalty
Hozzávalók

  • 40 dkg csirkemell filé
  • 1 nagy db sárgarépa
  • 1 db póréhagyma (nagy)
  • 40 dkg krumpli 
  • 4 közepes szár halványító zeller
  • 4 ek vaj (3+1 ek)
  • 1.5 l víz
  • 200 ml habtejszín
  • 1 db tojássárgája
  • 1 közepes db újhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió (nagy csipet)
  • 1 csipet sáfrány
  • 3 db babérlevél
  • 3 db zsálya
  • 2 szál kakukkfű
  • 0.5 csokor petrezselyem

Elkészítés

A póréhagymát megmossuk, felaprítjuk. A szár zöld végéből egy öt centis darabot félreteszünk a tálaláshoz. A csirkét megmossuk, kisebb kockákra vágjuk.

3 ek. vajat megolvasztunk, hozzáadjuk a finomra vágott póréhagymát, elkeverjük. Hozzáadjuk a csirkemellkockákat, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig keverjük. Felöntjük a vízzel, és fűszerezzük: belereszeljük a szerecsendiót, a sáfrányt, a babérlevelet, a finomra vágott zsályát és egy szál kakukkfüvet.

Kis lángon főzni kezdjük, közben megpucoljuk és kis kockákra vágjuk a krumplit, vékonyan felkarikázzuk a halványító zellert. Hozzáadjuk őket a leveshez (eddigre olyan 10 percet kellett kis lángon főnie).

A répát megpucoljuk, julienne-re (nagyon vékony hasábokra) vágjuk, egy fél maroknyit félreteszünk belőle, a többit a leveshez adjuk, és még 5-8 percig főzzük.

A tojássárgáját és a habtejszínt kikeverjük, majd óvatosan a leveshez csurgatjuk, és még két percig főzzük, majd levesszük a tűzről.

A maradék póréhagymát is julienne-re vágjuk, majd a répával együtt pár percig pirítgatjuk őket a maradék 1 kanál vajon. A petrezselymet finomra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk.

A levest tányérokba merjük, megszórjuk a vajon pirított póréval és répával, majd a finomra vágott petrezselyemmel és újhagymával.

(Via Nosalty)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db Szeletelt bacon Tejföl, 25% 120g Kacsazsír 3 nagy ek Liszt  2-3 csapott ek Burgonya 3-4 közepes fej Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele Fokhagyma kb. 3 gerezd Friss majoranna ízlés szerint Vöröshagyma 1 kisebb fej Citrom leve 1/2db Elkészítés A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk. Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen,

Palócleves

Hozzávalók: 400 g sertéslapocka 3 fej hagyma 70 g szalonna 1 ek pirospaprika só, bors 1 tk őrölt kömény 2 db babérlevél 2 gerezd fokhagyma 350 g krumpli 250 g friss zöldbab 100 ml tejföl 1 ek liszt 1 csokor kapor 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé) 1-2 ág friss tárkony Elkészítés: A megtisztított húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból és félretesszük. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika, a kömény, megborsozzuk, és amint elkevertük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön-külön megfőzzük őket annyi sós vízben, amennyi ellepi. A burgonya mellé dobjunk néhány babérlevelet is. Amint a pörköltünk kész, ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy v

Jókai-bableves Gundel alapján

Hozzávalók A leveshez 50 dkg fejtett bab 1.5 kg füstölt sertéscsülök 3 db babérlevél 1 közepes db zöldpaprika 1 közepes db paradicsom 3 gerezd fokhagyma 1 nagy db fehérrépa 2 közepes db sárgarépa 15 dkg kolbász 1 közepes db vöröshagyma 1 ek finomliszt 2 teáskanál fűszerpaprika 1.5 dl víz 150 ml tejföl 1 csokor petrezselyem A csipetkéhez 10 dkg finomliszt 1 csipet só 1 db tojás Elkészítés A leveshez A babot előző este beáztatjuk. Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl. A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot. Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul. Közben elkészítjük a csipetkét.