Ugrás a fő tartalomra

Gong Bao csirke

Fotó: Nosalty
Hozzávalók

A csirkéhez

  • 1 db csirkemell filé (2 pár)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 5 közepes db újhagyma
  • 2 ek repceolaj
  • 7.5 dkg földimogyoró (pirítva)
  • 1 kávéskanál chilipehely (vagy chili)
  • 1 evőkanál víz
  • 1 kávéskanál bors

A páchoz

  • 0.5 kávéskanál só
  • 2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 tk világos és sötét szójaszósz)
  • 0.3 csapott ek kukoricakeményítő (1 kiskanál)
  • 1 teáskanál sherry (Shaoxing bort helyettesíti)

A szószhoz

  • 1 ek cukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő (3/4 kiskanál)
  • 2 teáskanál szójaszósz (vagy 1-1 sötét és világos)
  • 1 ek balzsamecet (Chinkiang ecet helyett)
  • 1 ek szezámolaj
  • 15 ml alaplé (vagy víz)

Elkészítés

A csirkéhez

A csirkét felkockázzuk egyforma falatnyi darabokra.

A páchoz minden hozzávalót összekeverünk, hozzáadunk egy evőkanál vizet, és összekeverjük a csirkével.

A páchoz

A szósz összes alapanyagját összekeverjük, és az összeállításig félretesszük.

A fokhagymát vékonyra szeleteljük a gyömbérrel együtt, és az újhagymát felvágjuk nagyjából a csirkével egyező méretű darabokra.

A szószhoz

A wokot vagy serpenyőt jól felforrósítjuk kevés olajjal, és beledobjuk a szecsuáni borsot, és ha friss chilit használunk, akkor azt is ilyenkor, az elején adjuk hozzá. A fokhagymát és a gyömbért, valamint ha chilipelyhet választunk, csak azután adjuk hozzá, ha már illatos a bors.

1 perccel később a csirkekockákat is hozzáadjuk (a páccal együtt). Kevergetve pirítjuk, amíg át nem sülnek (mindegyik kocka kifehéredik).

A szószt kicsit felkeverjük, és a csirkéhez adjuk. Ha már fényes és kissé besűrűsödött, a mogyorót is hozzáadjuk, és készen is vagyunk.

(Via Nosalty)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!