Fördős Zé-féle csülkös babgulyás

Hozzávalók

  • 1 kg sertéscomb felkockázva
  • zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db füstölt csülök
  • 3 tk pirospaprika
  • 2 csipet bors
  • 2 csipet őrölt kömény
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv-paprika
  • 1 fej zeller szárral, levelekkel együtt
  • 500 g szemes bab
  • 2 db répa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor friss petrezselyem

Fotó: Streetkitchen
Elkészítés:

A csülkös babgulyás elkészítéséhez az előző este beáztatott szemes babot főzés előtt leszűrjük. A csülköt 15 percre vízbe áztatjuk, majd szintén leszűrjük. 

Zsíron körbepirítjuk a kockára vágott sertéscombot, majd kiszedjük egy tálba. 

A visszamaradt zsiradékon üvegesre pároljuk a felaprított hagymát, majd hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, és pár percig rotyogtatjuk. Ezután rádobjuk a felkockázott paradicsomot. Ha kicsit összeesett, ráöntünk 1 dl vizet és 15-20 percig főzzük. Sózzuk, és ha szükséges, újra pótoljuk az elfőtt vizet. Beleöntjük a füstölt csülökről lefejtett húst, lepirítjuk, felöntjük 2-3 dl vízzel, és 15-20 percig hagyjuk rotyogni.

Ezután belerakjuk a lepirított húst is, és átforgatjuk őket. Megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk, és belerakjuk a felszeletelt fokhagymát is. Kicsit kevergetjük, majd újra felöntjük 2 dl vízzel. Belerakjuk a beáztatott babot, újra jön egy kis víz, a csülök bőre, a csont, a tv-paprika és a zeller. Addig főzzük amíg a húsok és a zöldségek meg nem pirulnak. Pár perccel a vége előtt belerakjuk a felkockázott répát. Ha megpuhultak a zöldségek, kivesszük az egész zellert, a bőrkét, a csontokat és az egész paprikákat.  A legvégén friss petrezselymet aprítunk, és ezt is belerakjuk a levesbe.

(Via Streetkitchen)