Ugrás a fő tartalomra

Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:

A káposztás alaphoz

  • 750 g savanyú káposzta
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g füstölt kolbász
  • só, bors
  • 100 - 150 ml víz

A raguhoz

  • 750 g darált sertéshús
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • 150 ml víz
  • 3 tk pirospaprika
  • 2 tk őrölt kömény
  • só,bors
  • 200 g rizs

A tetejére

  • 4 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítés:

Az erdélyi rakott káposzta alapjához a savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát,és a felkarikázott kolbászt. Rádobjuk a savanyú káposztát, kicsit sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel, majd 30-40 percig pároljuk.

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

Egy másik edényben a raguhoz szintén lepirítjuk az aprított hagymát, fokhagymát és az apró kockákra vágott szalonnát.

Ezután felöntjük fél deci vízzel, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és felöntjük még 1 deci vízzel. Alacsony lángon lassan főzzük 15 percig. Amikor a húsos ragu készen van, összekeverjük a rizzsel. Egy magas falú tepsi aljára tesszük a káposzta ⅓ részét, rá a hús felét, arra jöhet a maradék káposzta fele, a hús másik fele, majd maradék káposzta.

A tetejét megkenjük a liszt, tejföl, pirospaprika és kevés só keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk pirultra a tetejét.

(Via Streetkitchen)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!