Erdélyi rakott káposzta

Hozzávalók:

A káposztás alaphoz

  • 750 g savanyú káposzta
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g füstölt kolbász
  • só, bors
  • 100 - 150 ml víz

A raguhoz

  • 750 g darált sertéshús
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 g füstölt szalonna
  • 150 ml víz
  • 3 tk pirospaprika
  • 2 tk őrölt kömény
  • só,bors
  • 200 g rizs

A tetejére

  • 4 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 tk pirospaprika

Elkészítés:

Az erdélyi rakott káposzta alapjához a savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A zsíron megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát,és a felkarikázott kolbászt. Rádobjuk a savanyú káposztát, kicsit sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel, majd 30-40 percig pároljuk.

A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük.

Egy másik edényben a raguhoz szintén lepirítjuk az aprított hagymát, fokhagymát és az apró kockákra vágott szalonnát.

Ezután felöntjük fél deci vízzel, megszórjuk pirospaprikával, és hozzáadjuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a köménnyel, és felöntjük még 1 deci vízzel. Alacsony lángon lassan főzzük 15 percig. Amikor a húsos ragu készen van, összekeverjük a rizzsel. Egy magas falú tepsi aljára tesszük a káposzta ⅓ részét, rá a hús felét, arra jöhet a maradék káposzta fele, a hús másik fele, majd maradék káposzta.

A tetejét megkenjük a liszt, tejföl, pirospaprika és kevés só keverékével. 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk pirultra a tetejét.

(Via Streetkitchen)