Ugrás a fő tartalomra

Dörgicsei csibeleves

Fotó: Vidék íze
Hozzávalók

A leveshez:

  • 1 nagy (80-90 dkg) csontos csirkemell bőre és csontja
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyemgyökér
  • fél karalábé
  • negyed cikk zeller
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 1 fél paprika (vagy egy paprikacsutka)
  • egész bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • levestészta a tálaláshoz

A gombóchoz:

  • a csontos csirkemellből a színhús
  • őrölt fehér bors
  • őrölt gyömbér
  • szerecsendió
  • 1 csipet szárított lestyán
  • 1 tojás
  • 2 púpos evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

Éles késsel kifilézzük a csirkemellet. Nem kell nagyon letisztítani a csontot, egyáltalán nem baj, ha marad rajta hús is. A színhúst berakjuk a hűtőszekrénybe. A bőrt és a csontot beletesszük egy nagy fazékba. Beledobjuk a paprikát (vagy a csutkát), öntünk rá annyi hideg vizet, hogy jól ellepje, és elkezdjük főzni. Ha felforrt, kicsire vesszük. Leszedjük a habját. Adunk hozzá egy teáskanál sót. A vöröshagyma külső, piszkos héját lehúzzuk, de nem hámozzuk meg, héjastul tesszük a levesbe a két gerezd megtisztított fokhagymával együtt. A leveszöldségeket megpucoljuk, egyben mehetnek ezek is a lébe. Ha újra felforrt, ismét leszedjük a habját. Beleszórunk 8-10 szem egész borsot, beledobjuk a csokorba kötött petrezselyem zöldjét, és nagyon kicsi lángon főzzük 2-3 órát.

Közben elkészítjük a gombócokat. A húst felkockázzuk, és minden más hozzávalóval (tojás, morzsa, fűszerek) beletesszük egy aprítógépbe, és pár percig pörgetjük, jól kihabosítjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formázunk. Beledobjuk a kész levesbe, és addig főzzük, míg fel nem jön a leves tetejére (pár perc). Mindent kiszedünk a léből, a zöldségeket karikákra vágjuk. A levet pedig átszűrjük. A levestésztát sós vízben kifőzzük.

(Via Vidék Íze)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!