Ugrás a fő tartalomra

Brassói-gyros

Fotó: Streetkitchen
Hozzávalók

  • 400 g sertésszűz
  • 400 g krumpli
  • 8 ek olaj
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk füstölt paprika
  • 2 tk fokhagymapor
  • 2 tk majoranna
  • 1 - 2 tk keményítő (ha szükséges)
  • 4 db pita (bolti)
  • A tálaláshoz
  • tejföl
  • savanyú uborka

Elkészítés:

A sertésszüzet és a krumplit is 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A krumplit bő, sós vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük. Ezután 4 evőkanál olajon aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben.

A raguhoz egy lábasban, 4 evőkanál olajon, magas hőmérsékleten körbepirítjuk a húst, majd kiszedjük, és a visszamaradt szafton üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és kicsit lepirítjuk. Ekkor rászórjuk a fűszereket, ráöntünk 200 ml vizet, és többször felöntve puhára főzzük az alapot. Ha szép sűrű lett, visszarakjuk a húst, és felöntjük még 200 ml vízzel. Felforraljuk, majd belekeverjük a megpirított krumplit, és összeforraljuk. Ha hígnak találjuk, 1-2 teáskanál keményítővel besűríthetjük. 

A pitát megpirítjuk, levágjuk a tetejét, beletöltjük a ragut, ízlés szerint rakunk bele tejfölt és savanyú uborkát, és kész is.

(Via Streetkitchen)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Lacipecsenye

Hozzávalók A húshoz 700 g sertéstarja 1 teáskanál adalékmentes só 7 csipet fehérbors (őrölt) A páchoz 2 evőkanál sertészsír 1 mokkáskanál pirospaprika (őrölt) 2 gerezd fokhagyma A sütéshez 350 g sertészsír 1 nagy fej vöröshagyma 8 gerezd fokhagyma Elkészítés A hússzeletek szélét bevagdossuk, enyhén klopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy tálkában megolvasztjuk a zsírt, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a reszelt fokhagymát. A páccal bekenjük a hússzeleteket, majd lefedett edényben 4-5 órára hűtőbe tesszük. A zsírt felhevítjük egy edényben, majd amikor már elég forró beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ez el is hagyható, de nagyon jó ízt ad a húsnak. Amikor a hagymák elkezdenek sülni, beletesszük a hússzeleteket is. Pár perc alatt pirosra sütjük. Sütés közben érdemes párszor megforgatni. Frissen tálaljuk az elkészült Lacipecsenyét, tetszőleges körettel tálaljuk. (Via Cookpad )

Nagyon szaftos resztelt máj

Hozzávalók 500 g csirkemáj 20 ml olaj 200 g vöröshagyma 1 púpozott tk paradicsompüré 4 gerezd fokhagyma ½ tk őrölt kömény 2 tk majoranna ½ tk bors 1 csapott tk só 1 csapott ek pirospaprika 1 ek keményítő 2 dl víz Elkészítés Egy serpenyőben olajat hevítünk és lepirítjuk rajta a paradicsompürét. A vöröshagymát szeletekre vágjuk és a paradicsomos alaphoz adjuk.  A serpenyőbe tesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a májat és pirítani kezdjük. Az egészet megszórjuk őrölt pirospaprikával, köménnyel, majorannával, sóval és borssal. Miután a májat lepirítottuk, hozzáadjuk a keményítőt, a vizet és az egészet összeforgatjuk. Kb. 5-10 percen keresztül főzzük, majd végül főtt burgonyával tálaljuk. (Via Streetkitchen )