Ugrás a fő tartalomra

Az örök klasszikus: Lebbencsleves

Fotó: Streetkitchen
Hozzávalók

  • 120 g lebbencstészta
  • 50 ml olaj
  • 100 g szalonna
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db TV paprika
  • 1 db erős paprika( ízlés szerint)
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
  • ½ fej kisebb zellergumó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 szál zellerzöld
  • 600 g krumpli
  • 1 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

200 fokos sütőben egyenletes barnára pirítjuk a lebbencstésztát. Egy lábosban az olajon megpirítjuk az apró kockákra vágott szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Ezután jöhet bele a fokhagyma, a kockázott paradicsom és a paprikák. Felöntjük fél deci vízzel, és megszórjuk a pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk.

15 percig pároljuk a pörköltalapot, felöntjük kb. 1,5 l vízzel, majd hozzáadjuk a felkockázott répákat, a zellergumót és a zeller zöldjét. Ha felforrt, hozzáadjuk a felkockázott krumplit, majd ha újra felforrt, a pirított lebbencstésztát is. Ha a tészta megfőtt, levesszük a tűzről a levest, és megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.

(Via Streetkitchen)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Lacipecsenye

Hozzávalók A húshoz 700 g sertéstarja 1 teáskanál adalékmentes só 7 csipet fehérbors (őrölt) A páchoz 2 evőkanál sertészsír 1 mokkáskanál pirospaprika (őrölt) 2 gerezd fokhagyma A sütéshez 350 g sertészsír 1 nagy fej vöröshagyma 8 gerezd fokhagyma Elkészítés A hússzeletek szélét bevagdossuk, enyhén klopfoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy tálkában megolvasztjuk a zsírt, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a reszelt fokhagymát. A páccal bekenjük a hússzeleteket, majd lefedett edényben 4-5 órára hűtőbe tesszük. A zsírt felhevítjük egy edényben, majd amikor már elég forró beledobjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Ez el is hagyható, de nagyon jó ízt ad a húsnak. Amikor a hagymák elkezdenek sülni, beletesszük a hússzeleteket is. Pár perc alatt pirosra sütjük. Sütés közben érdemes párszor megforgatni. Frissen tálaljuk az elkészült Lacipecsenyét, tetszőleges körettel tálaljuk. (Via Cookpad )

Nagyon szaftos resztelt máj

Hozzávalók 500 g csirkemáj 20 ml olaj 200 g vöröshagyma 1 púpozott tk paradicsompüré 4 gerezd fokhagyma ½ tk őrölt kömény 2 tk majoranna ½ tk bors 1 csapott tk só 1 csapott ek pirospaprika 1 ek keményítő 2 dl víz Elkészítés Egy serpenyőben olajat hevítünk és lepirítjuk rajta a paradicsompürét. A vöröshagymát szeletekre vágjuk és a paradicsomos alaphoz adjuk.  A serpenyőbe tesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, a májat és pirítani kezdjük. Az egészet megszórjuk őrölt pirospaprikával, köménnyel, majorannával, sóval és borssal. Miután a májat lepirítottuk, hozzáadjuk a keményítőt, a vizet és az egészet összeforgatjuk. Kb. 5-10 percen keresztül főzzük, majd végül főtt burgonyával tálaljuk. (Via Streetkitchen )