Zé-féle tarhonyás sertéspörkölt

Hozzávalók

  • 150 g zsírszalonna
  • 400 g vöröshagyma
  • 1 ek paradicsompüré
  • bors
  • 1 db paradicsom
  • víz (több részletben)
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1200 g sertéslapocka (kockázva)
  • 1 db TV paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 nagy tk fűszerpaprika
  • 2 bögre tarhonya

Elkészítés:

A tarhonyás sertéspörkölt készítésekor az első lépés, hogy a zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, majd beledobjuk a – lehetőség szerint öntöttvas – bográcsba. A vöröshagymát is finomra aprítjuk, rádobjuk a lepirított szalonnára, majd üvegesre pirítjuk. Erre megy a paradicsompüré, amit szintén lepirítunk. Egy paradicsomot cikkekre vágunk, eltávolítjuk a héját, felkockázzuk, és mehet bele a bográcsba. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés vizet öntünk rá, és megvárjuk, amíg ez elpárolódik. A vízzel ezt megismételjük még egyszer.

Ha ez is elpárolgott kissé, a felkockázott húst szintén rárakjuk az alapra, majd erősen pirítani kezdjük. Ha kapott egy kis színt, akkor egy nagyobb TV-paprikát kimagozunk, kettévágunk és hozzáadjuk a pörköltünkhöz.

Mehet bele só, bors és egy kevés őrölt kömény ízesítésképp. Amikor a hús zsírjára pirult, öntünk hozzá egy pohár vizet és vékonyra szeletelt fokhagymát teszünk bele, majd forraljuk tovább. Amikor már a zsírján-szaftján serceg a hús, de még épp nem kezd lesülni, akkor újabb pohár vizet küldünk rá. 3-4 kör felöntés-szaftjára pirítás után pedig jöhet a fűszerpaprika, alapos elkeverés és annyi víz, hogy könnyebb pörköltszaft állaga legyen.

Kb. 1 órán át főzzük, utána kiszedjük belőle a TV-paprikát.

Mikor már majdnem teljesen kész a hús, beleszórjuk a két bögre tarhonyát. Három bögrényi vizet öntünk hozzá, és 20-25 perc alatt készre főzzük, de figyeljetek rá, hogy ne égjen le.

Erős paprikával, friss kenyérrel, koviubival és akár egy nagy kanál tejföllel tálaljuk.

(Via Streetkitchen)