Ugrás a fő tartalomra

Zé-féle tarhonyás sertéspörkölt

Hozzávalók

  • 150 g zsírszalonna
  • 400 g vöröshagyma
  • 1 ek paradicsompüré
  • bors
  • 1 db paradicsom
  • víz (több részletben)
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1200 g sertéslapocka (kockázva)
  • 1 db TV paprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 nagy tk fűszerpaprika
  • 2 bögre tarhonya

Elkészítés:

A tarhonyás sertéspörkölt készítésekor az első lépés, hogy a zsírszalonnát apró kockákra vágjuk, majd beledobjuk a – lehetőség szerint öntöttvas – bográcsba. A vöröshagymát is finomra aprítjuk, rádobjuk a lepirított szalonnára, majd üvegesre pirítjuk. Erre megy a paradicsompüré, amit szintén lepirítunk. Egy paradicsomot cikkekre vágunk, eltávolítjuk a héját, felkockázzuk, és mehet bele a bográcsba. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés vizet öntünk rá, és megvárjuk, amíg ez elpárolódik. A vízzel ezt megismételjük még egyszer.

Ha ez is elpárolgott kissé, a felkockázott húst szintén rárakjuk az alapra, majd erősen pirítani kezdjük. Ha kapott egy kis színt, akkor egy nagyobb TV-paprikát kimagozunk, kettévágunk és hozzáadjuk a pörköltünkhöz.

Mehet bele só, bors és egy kevés őrölt kömény ízesítésképp. Amikor a hús zsírjára pirult, öntünk hozzá egy pohár vizet és vékonyra szeletelt fokhagymát teszünk bele, majd forraljuk tovább. Amikor már a zsírján-szaftján serceg a hús, de még épp nem kezd lesülni, akkor újabb pohár vizet küldünk rá. 3-4 kör felöntés-szaftjára pirítás után pedig jöhet a fűszerpaprika, alapos elkeverés és annyi víz, hogy könnyebb pörköltszaft állaga legyen.

Kb. 1 órán át főzzük, utána kiszedjük belőle a TV-paprikát.

Mikor már majdnem teljesen kész a hús, beleszórjuk a két bögre tarhonyát. Három bögrényi vizet öntünk hozzá, és 20-25 perc alatt készre főzzük, de figyeljetek rá, hogy ne égjen le.

Erős paprikával, friss kenyérrel, koviubival és akár egy nagy kanál tejföllel tálaljuk.

(Via Streetkitchen)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Bundáskenyér pite

Hozzávalók: 6 db tojás 4 szelet kenyér sonka vagy kolbász hagyma só, bors Elkészítés: Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a felkockázott kenyeret, kolbászt, bármilyen zöldség ami van otthon és az apróra vágott hagymát. Keverjük össze alaposan a hozzávalókat, töltsük a masszát a kizsírozott pite formába. Előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül. (Ragó Petra receptje) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!