Vadas mártás sertéshússal

Hozzávalók

  • 70 dkg sertéslapocka (szín hús - zsíros részek eltávolítva)
  • 4 ek sertészsír (friss, házi)
  • 5 közepes db sárgarépa
  • 5 közepes db fehérrépa
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 7 db babérlevél
  • 1 kávéskanál bors
  • 1.5 teáskanál majoranna
  • 3 teáskanál ételízesítő
  • 1 kk citromlé
  • só ízlés szerint
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 teáskanál mustár (kissé púpozva)
  • 330 g tejföl (1 nagy doboz 20%-os)
  • 1 púpozott ek finomliszt
  • 5 dl víz
  • 50 dkg tészta (ízlés szerint)

Elkészítés

A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát.

Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.

Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.

Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.

Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.

Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.

Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.

Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani. 

(Via Nosalty)