Hozzávalók
- 70 dkg sertéslapocka (szín hús - zsíros részek eltávolítva)
- 4 ek sertészsír (friss, házi)
- 5 közepes db sárgarépa
- 5 közepes db fehérrépa
- 1 közepes db vöröshagyma
- 7 db babérlevél
- 1 kávéskanál bors
- 1.5 teáskanál majoranna
- 3 teáskanál ételízesítő
- 1 kk citromlé
- só ízlés szerint
- 1 teáskanál cukor
- 4 teáskanál mustár (kissé púpozva)
- 330 g tejföl (1 nagy doboz 20%-os)
- 1 púpozott ek finomliszt
- 5 dl víz
- 50 dkg tészta (ízlés szerint)
Elkészítés
A zsírt egy nagy lábasba tesszük, erre ráreszeljük a megtisztított, megmosott répákat, hagymát.
Bekapcsoljuk alatta a gázt, s kevergetve összedinszteljük őket, körülbelül 20 percig.
Ezután rádobjuk a megtisztított, megmosott, felkockázott húst, s az összes felsorolt hozzávalót (a tejföl, liszt kivételével, s a mustárnak is csak a felét), összekeverjük, felöntjük vízzel.
Megvárjuk, míg újra forrni kezd, ekkor takarékra vesszük a lángot, s lefedve 90-105 percig főzzük. Közben megkavarjuk időnként, ha szükségét látjuk, kevés vizet önthetünk hozzá, s kóstoljuk meg, elég sós-e.
Ha eltelt az idő, a hús is tökéletesen puha, készíthetjük a tejfölös, mustáros habarásunkat.
Egy kisebb tálba szórjuk a lisztet, s apránként adagolva hozzá a tejfölt, csomómentesre keverjük vele, a felénél hozzáadjuk még a mustár másik felét, amellyel tovább keverjük csomómentesre a lisztet.
Ezt beleöntjük a lábasba, jól összekeverjük, pár percig kevergetve összeforraljuk - ettől sűrűsödik meg -, majd lekapcsoljuk a gázt, lefedve pihentetjük kicsit.
Bármilyen tésztával - aki a zsemlegombócot szereti, azzal - lehet fogyasztani.
(Via Nosalty)