Trinxat recept – az andorrai nemzeti étel

Hozzávalók:

  • 1 db közepes fej kelkáposzta
  • 4 db nagyobb burgonya
  • 200 g bacon szalonna
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk kömény
  • só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

Egy nagyobb lábosban kevés vizet melegítünk. Miután a kelkáposzta külső héját leszedtük, a torzsáját kivágtuk, a maradékot nagyobb darabokra vágjuk és beteszük a vízbe.

A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk, aztán nyomás a vízbe a káposzta mellé.

Ekkor jöhetett a fűszerezés, majd annyi vizet öntötünk hozzá még amennyi épp, hogy ellepi az egészet. Félig lefedve 20-25 perc alatt közepes lángon puhára pároljuk.

A bacont közben egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütjük, majd amikor elkészült, félretesszük.

A megpuhult zöldségeket kive a vízből és egy picit átnyomkodjuk, hogy ne legyen olyan nedves. Ezt követően botmixerrel pépesre keverjük (lehet hagyni darabosan is).

A pépes zöldséget áttesszük abba a serpenyőbe, amelyben a bacon korábban kisült, jól lenyomkodjuk, majd mindkét oldalát megsütjük. Nagyjából 10-15 perc alatt el is készült.

(Nemzet receptek)