Ugrás a fő tartalomra

Szabolcsi savanyúkáposztás bableves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg bab
  • 2 ek liszt
  • 1 pörköltszaftkocka
  • 70 g fokhagyma
  • 1 tk borsikafű
  • 80 dkg csülök
  • 3 db babérlevél
  • 1 dl tej
  • 3 ek étolaj
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg savanyúkáposzta
  • 1 csipet feketebors
  • 5 g fűszerpaprika

Elkészítés:

A babot és a füstölt csülköt éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd másnap az áztatóvizet leöntjük róla.

Két liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a babérleveleket és a borsikafüvet.

Nagyjából 45 perc elteltével kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, leválasztjuk a bőrét, majd a húst összedaraboljuk.

A csontot és a húst visszatesszük a levesbe, majd főzzük, amíg a bab meg nem puhul.

Ha a bab már puha, akkor az olajon aranybarnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paprikát, rövid ideig pirítjuk, majd levesszük a hőforrásról. Felöntjük a tejjel, simára keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és a pörköltszaft kockát is. Egy-két evőkanál levessel is kikeverjük, majd a leveshez adjuk.

Kinyomkodjuk a káposztát (a levét félretesszük), a leveshez adjuk, majd 10-15 perc alatt készre főzzük, hogy a káposzta még ropogós maradjon.

A levest ízlés szerint borsozzuk, ha netán szükséges, sózzuk és a savanyúságot a félretett káposztalével szabályozhatjuk.

(Via Maggi)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db Szeletelt bacon Tejföl, 25% 120g Kacsazsír 3 nagy ek Liszt  2-3 csapott ek Burgonya 3-4 közepes fej Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele Fokhagyma kb. 3 gerezd Friss majoranna ízlés szerint Vöröshagyma 1 kisebb fej Citrom leve 1/2db Elkészítés A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk. Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen,

Tejszínes fokhagymás csirke

Hozzávalók hús 40 dkg csirkemell filé (6 szelet) 1 kávéskanál só bors ízlés szerint 1 teáskanál fűszerpaprika 2 evőkanál finomliszt 3 ek vaj 1 dl víz 4 gerezd fokhagyma 2.5 dl főzőtejszín köret 1 kg burgonya 1 csokor petrezselyem só ízlés szerint 2 ek vaj Elkészítés A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikás lisztbe forgatjuk. Egy lábasban vajon hirtelen elősütjük a húsokat, legyen egy kis színe. Visszatesszük a lábasba mindet, öntünk alá kb. 1 dl vizet és a fokhagymával elkevert tejszínt. Készre pároljuk. A körethez a burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, sós vízben éppen csak puhára főzzük. Lecsöpögtetjük. Egy hőálló tálba rakjuk őket, és olvasztott vajjal meglocsoljuk a tetejüket, megszórjuk petrezselyemmel. Forró sütőben átmelegítjük. A hús mellé kínáljuk. (Via Nosalty )

Főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb

Hozzávalók 3 db csirkecomb 2 db főtt tojás 15 dkg füstölt tarja 2 db zsemle 1.5 dl tej bors ízlés szerint 1 kávéskanál só ételízesítő ízlés szerint 1 csokor petrezselyem 1 kk kakukkfű csirke fűszersó ízlés szerint Elkészítés A csirkecombokat kézzel megtöltjük az alábbi összetevőkkel: 2 db főtt tojás összekockázva, 15 dkg füstölt tarja felkockázva, 2 db tejbe áztatott zsemlye kinyomkodva, kevés őrölt bors, só, ízlés szerint ételízesítő. Töltés után a csirkecombokat megszórjuk csirke fűszerkeverékkel és kakukkfűvel, majd sütőben kb. 30 percig sütjük 180 fokon, alufólia alatt, jénai edényben. Majd az alufóliát levesszük, és még kb. 10 percig sütjük. Sütés hőfoka: 180 °C Sütés módja: alul-felül sütés Sütés ideje: 45 perc (Via Nosalty )