Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 50 dkg bab
- 2 ek liszt
- 1 pörköltszaftkocka
- 70 g fokhagyma
- 1 tk borsikafű
- 80 dkg csülök
- 3 db babérlevél
- 1 dl tej
- 3 ek étolaj
- 2 dl tejföl
- 50 dkg savanyúkáposzta
- 1 csipet feketebors
- 5 g fűszerpaprika
Elkészítés:
A babot és a füstölt csülköt éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd másnap az áztatóvizet leöntjük róla.
Két liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a babérleveleket és a borsikafüvet.
Nagyjából 45 perc elteltével kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, leválasztjuk a bőrét, majd a húst összedaraboljuk.
A csontot és a húst visszatesszük a levesbe, majd főzzük, amíg a bab meg nem puhul.
Ha a bab már puha, akkor az olajon aranybarnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paprikát, rövid ideig pirítjuk, majd levesszük a hőforrásról. Felöntjük a tejjel, simára keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és a pörköltszaft kockát is. Egy-két evőkanál levessel is kikeverjük, majd a leveshez adjuk.
Kinyomkodjuk a káposztát (a levét félretesszük), a leveshez adjuk, majd 10-15 perc alatt készre főzzük, hogy a káposzta még ropogós maradjon.
A levest ízlés szerint borsozzuk, ha netán szükséges, sózzuk és a savanyúságot a félretett káposztalével szabályozhatjuk.
(Via Maggi)