Szabolcsi savanyúkáposztás bableves

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg bab
  • 2 ek liszt
  • 1 pörköltszaftkocka
  • 70 g fokhagyma
  • 1 tk borsikafű
  • 80 dkg csülök
  • 3 db babérlevél
  • 1 dl tej
  • 3 ek étolaj
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg savanyúkáposzta
  • 1 csipet feketebors
  • 5 g fűszerpaprika

Elkészítés:

A babot és a füstölt csülköt éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd másnap az áztatóvizet leöntjük róla.

Két liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a babérleveleket és a borsikafüvet.

Nagyjából 45 perc elteltével kivesszük a csülköt, kicsontozzuk, leválasztjuk a bőrét, majd a húst összedaraboljuk.

A csontot és a húst visszatesszük a levesbe, majd főzzük, amíg a bab meg nem puhul.

Ha a bab már puha, akkor az olajon aranybarnára pirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paprikát, rövid ideig pirítjuk, majd levesszük a hőforrásról. Felöntjük a tejjel, simára keverjük, majd hozzákeverjük a tejfölt és a pörköltszaft kockát is. Egy-két evőkanál levessel is kikeverjük, majd a leveshez adjuk.

Kinyomkodjuk a káposztát (a levét félretesszük), a leveshez adjuk, majd 10-15 perc alatt készre főzzük, hogy a káposzta még ropogós maradjon.

A levest ízlés szerint borsozzuk, ha netán szükséges, sózzuk és a savanyúságot a félretett káposztalével szabályozhatjuk.

(Via Maggi)