Ugrás a fő tartalomra

Pikáns sertésraguleves - zöldségkavalkáddal

Hozzávalók

  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 1 ek olívaolaj
  • 80 dkg sertéslapocka
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 0.5 teáskanál fekete bors (őrölt)
  • 2 teáskanál majoranna (morzsolt)
  • 1 teáskanál tárkony
  • 2 ek ételízesítő
  • só ízlés szerint (amennyi még szükséges)
  • 1 teáskanál cukor (kristálycukor)
  • 1 nagy db paradicsom
  • 1 közepes db tv paprika
  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 2 közepes db fehérrépa
  • 20 dkg zöldbab 
  • 20 dkg vajbab 
  • 1 csokor petrezselyem (aprított)
  • 2 db zellerlevél (aprított - 1 evőkanálnyi)
  • 150 g tejföl (kis doboz 20%-os)
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál citromlé (friss citromból nyert)
  • 2 l víz (szükség szerint)

Elkészítés

Előkészítjük a szükséges hozzávalókat: a húst felkockázzuk (zsírmentes legyen - távolítsuk el róla), megmossuk, a kelkáposztát tisztítás után felszeleteljük, egy 3-4 l-es lábasba tesszük a zsiradékokat, s erre kockázzuk a hagymát, egy kistányérra felaprítjuk a megtisztított fokhagymákat.

A répákat megpucoljuk, felkarikázzuk, a paradicsom háját lehúzzuk (érett volt, simán lejött, ilyet válasszunk hozzá), felaprítjuk, s kézzel jól szétnyomkodjuk, a fagyasztott babokat tálkába kimérjük, s egy kistányérral lefedve visszatesszük a fagyasztóba, hogy ne olvadjon ki.

A zsiradékon elkezdjük dinsztelni a hagymát, picit megsózzuk, így könnyebben puhul, majd hozzáadjuk az előkészített fokhagymát, s együtt dinszteljük tovább lassú tűzön.

A megdinsztelt (nem kell megpirítani!) hagymákra öntjük a húst, hozzáöntünk 1/2 liter hideg vizet, rászórjuk a pirospaprikát (azért csak ennyit, mert csak épp, hogy egy kis színt adjon majd a levesnek, annyi kell), összekavarjuk, megszórjuk a borssal, s a többi fűszer felével.

Összekavarjuk, s fedő alatt főzzük 3/4 óráig, majd beletesszük az előkészített paradicsomot, s beleteszünk egy megmosott, kicsumázott paprikát félbevágva (a végén ezt kivesszük).

Hozzáadjuk a répákat, a fűszerek másik felét, a cukrot is most, összekavarjuk. Kivesszük a fagyasztóból a babokat, beleöntjük a levesbe, a kelkáposztát is. Összekavarjuk, felöntjük 1 liter vízzel, illetve, amennyit igényel (eltérés lehetséges a víz mennyiségét illetően, a hozzávalók méreteinek kisebb eltérése miatt), összekavarjuk, megvárjuk, míg felforr, lefedjük, s addig (körülbelül még fél óra) főzzük, még minden megpuhul. Kóstoljuk meg, ha kell, még fűszerezzük.

Ha minden megpuhult, rászórjuk az aprított zöldeket, összekavarjuk. Egy tálkában a tejfölt kikavarjuk a mustárral, majd a levesből kiszedett kevés lével is alaposan elkavarjuk, s hozzáöntjük a leveshez, melyben szintén alaposan elkavarjuk.

Kavarás közben a citromlevet beleöntjük a levesbe, közepes-lassabb tűzön még körülbelül 15 percig összerotyogtatjuk - közben kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük a szükség szerint -, majd elzárjuk a hőt, lefedve állni hagyjuk, úgy fél órát, s lehet tálalni!

(Via Nosalty)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Bundáskenyér pite

Hozzávalók: 6 db tojás 4 szelet kenyér sonka vagy kolbász hagyma só, bors Elkészítés: Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a felkockázott kenyeret, kolbászt, bármilyen zöldség ami van otthon és az apróra vágott hagymát. Keverjük össze alaposan a hozzávalókat, töltsük a masszát a kizsírozott pite formába. Előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül. (Ragó Petra receptje) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!