Ugrás a fő tartalomra

Palócleves

Hozzávalók:

  • 400 g sertéslapocka
  • 3 fej hagyma
  • 70 g szalonna
  • 1 ek pirospaprika
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 350 g krumpli
  • 250 g friss zöldbab
  • 100 ml tejföl
  • 1 ek liszt
  • 1 csokor kapor
  • 1 ek tárkonyecet (vagy citromlé)
  • 1-2 ág friss tárkony

Elkészítés:

A megtisztított húst apró kockákra vágjuk. A szalonnát felkockázzuk és zsírjára pirítjuk, majd a szalonnapörcöt kivesszük a zsírból és félretesszük.

Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát a visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk, rádobjuk a húst és alaposan megpirítjuk, ekkor mehet rá a pirospaprika, a kömény, megborsozzuk, és amint elkevertük, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

A burgonyát meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a zöldbabot kb. 2 cm-es darabokra vágjuk és külön-külön megfőzzük őket annyi sós vízben, amennyi ellepi. A burgonya mellé dobjunk néhány babérlevelet is.

Amint a pörköltünk kész, ráöntjük főzőlevével együtt a burgonyát és a zöldbabot. Adunk hozzá annyi alaplevet vagy vizet, hogy nagyjából 4 liternyi levest kapjunk. Felforraljuk és a liszttel elkevert tejföllel némi hőkiegyenlítést követően behabarjuk a levest. Beledobjuk az apróra vágott kaprot, tárkonyt és némi tárkonyecettel (vagy citromlével) ízesítjük. Ízlés szerint megszórjuk a félretett szalonnapörccel.

(Via Streerkitchen)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!