Ugrás a fő tartalomra

Mexikói babgulyás

 Hozzávalók:

  • 250 g tarka vagy vörösbab
  • 4 fej hagyma
  • 4 - 5 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 4 - 5 ek sertészsír
  • 1 ½ ek őrölt koriander
  • 2 ek római kömény
  • 2 ½ ek füstölt paprika
  • 1 tk chipotlepehely vagy chilipehely
  • 1 db paradicsom
  • 1 l babfőzőlé
  • 600 g marhacomb
  • 2 l marhaalaplé vagy víz
  • só, bors
  • 450 g kukorica
  • 150 g pritamin paprika (vegyes színű)
  • 1 db burgonya
  • 1 szál répa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kis csokor koriander

A tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítés:

A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd leszűrjük, és feltesszük főni másfél liter vízzel. Addig bugyogtatjuk, amíg puha nem lesz, majd leszűrjük és megtartjuk a levét is. 

Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, zellerszárat lepirítjuk a zsíron, majd félrehúzzuk a tűzről, és korianderrel, római köménnyel, füstölt paprikával, chipotléval (füstölt piros jalapeno, de ha nem bírjuk a csípőset, csökkenthetjük a mennyiségét) fűszerezzük, elkeverjük, majd beletesszük a kockázott paradicsomot, és felöntjük a babfőzőlével. Összeforraljuk, majd egy botmixerrel leturmixoljuk.

Beletesszük a kockára vágott marhahúst, felöntjük a marhaalaplével, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig bugyogtatjuk, amíg a hús szinte teljesen puha nem lesz. Ekkor beletesszük a kukoricát, a kockára vágott pritamin paprikát, burgonyát és a félkarikára vágott répákat. Addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhultak, végül hozzákeverjük a babot, és ízés szerint sózzuk, borsozzuk. Elzárjuk a lángot, majd belekeverjük az apróra vágott friss koriandert. Ha szeretnénk, akkor tejföllel fogyaszthatjuk.

(Via Streetkitchen)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tökéletes babfőzelék

Hozzávalók 250 g füstölt csülök 500 g száraz bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db babérlevél 1 tk borsikafű 2 ek olaj 1 ek liszt 100 ml tejföl Elkészítés: A csülköt először megfőzzük. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot leszűrjük, először só nélküli vízben feltesszük főni, mehet bele egy megtisztított egész fej hagyma, fokhagyma és a fűszerek. Amint elfőtt a levéből, a csülök főzőlevével pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult a bab, elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és alaposan összekeverjük, majd felengedjük egy kevéssel a csülök főzővizéből, hozzákeverjük a tejfölt és már mehet is a babhoz, alaposan elkeverjük és még egyszer összeforraljuk az egészet. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csülköt. (Via Streetkitchen )

Taco spagetti

Hozzávalók 800 g darált marhahús 2 konzerv darabolt paradicsom 1 kis üveg paradicsompüré 500 g spagetti 300 g világos cheddar sajt A házi taco fűszerkeverékhez: 2 tk őrölt chili (cayenne bors) 2 tk fokhagymapor 2 tk füstölt pirospaprika 3 tk só 1 tk szárított oregánó 2 tk bors 1 tk őrölt római kömény 1/2 tk szegfűszeg Elkészítés : A darált marhahúst egy kevés olajon lepirítjuk, ha szükséges a kisült zsírt leöntjük, majd a paradicsompürét is lepirítjuk vele 1-2 perc alatt. Ha ez megvan, beleöntjük a darabolt paradicsomot. Elkészítjük a házi taco fűszerkeveréket: minden összetevőt összekeverünk, majd beleöntjük a darált húsos raguba, és összerottyantjuk. A spagettit bő sós vízben kifőzzük, de csak a csomagoláson írt idő feléig. Ha ez megvan, beleöntjük egy megfelelő méretű tepsibe a paardicsomos húsos ragut, valamint a spagettit, ha szükséges, mehet rá egy kicsi a tészta főzővizéből is, majd ráreszeljük a sajtot, és betesszük a 200 fokra felső grillen előmelegített sütőbe 10 percre

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Borsodi pandúrleves

Hozzávalók 2 személyre: 25 dkg füstölt kolbász 3 evőkanál házi tarhonya 4 nagyobb burgonya 2 sárgarépa 1 petrezselyemgyökér negyed cikk zeller negyed cikk karalábé 2 vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 t. v. paprika 1 paradicsom 1 kávéskanál őrölt kömény 1 kávéskanál őrölt babérlevél 1 teáskanál füstölt őrölt pirospaprika 2,5 dl tejföl 1 evőkanál liszt 1 l zöldségalaplé 2 evőkanál zsír só bors ecet Elkészítés: Egy fazékban a két evőkanál zsiradékon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát. Ha már átlátszóak a darabok, rátesszük a meghámozott, kicsire vágott burgonyát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, paprikát, paradicsomot, és együtt elkezdjük párolni, közben ízesítjük őrölt köménnyel, babérral, sóval, borssal. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, még pár percig dinszteljük együtt, végül hozzákeverjük az őrölt pirospaprikát is, felöntjük az alaplével, és elkezdjük főzni. Ha már félig puhák a zöldségek, beletesszük a levesbe a felkarikázott kolbászt és a tarhonyát is, egy

Mennyei zöldségleves

Hozzávalók A leveshez: 2 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 2 gerezd fokhagyma só bors 2 db babérlevél 1 csipet oregano 1 csipet kakukkfű 1 ½ l víz (vagy zöldségalaplé) 2 - 3 db kisebb burgonya 1 db kisebb cukkini 2 marék zöldborsó 150 g konzerv fehérbab (ha szárazbabot használunk, előtte áztassuk be és hamarabb adjuk a leveshez) A fokhagymás paradicsomos mártáshoz: 1 db paradicsom 10 db levél friss bazsalikom 3 ek olívaolaj 2 gerezd fokhagyma Elkészítés Egy közepes lábasban olajat forrósítunk. A fehérrépát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát egyenlő méretű kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, hagyjuk 1-2 percig pirulni, majd a fehér- és sárgarépát a vöröshagymára dobjuk. Kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Mehetnek hozzá a fűszerek. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Lefedve hagyjuk kb. 15 percig főni. Ezután adjuk hozzá a burgonyát. Újabb 10 percig főzzük, majd mehet hozzá a

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b

Krémsajtos csirkemell spenóttal és póréhagymával

Fotó: Nosalty Hozzávalók 2 ek vaj 2 db csirkemell filé (kb. 1 kg) só ízlés szerint bors ízlés szerint 4 gerezd fokhagyma 30 dkg krémsajt 1 db póréhagyma 2 dl alaplé 75 g parmezán sajt 150 g spenót Elkészítés A fokhagymát finomra aprítjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, és egy kis részét félretesszük. A csirkemellet kisebb darabokra-szeletekre vágjuk. Egy hőálló serpenyőben vajat olvasztunk, rádobjuk a csirkemellet, sózzuk-borsozzuk, és kicsit megpirítjuk. Amikor már teljesen kifehéredett a hús, rádobjuk a fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a krémsajtot és a póréhagymát, majd az egészet összekeverjük. Amint teljesen elolvadt a krémsajt, hozzáöntjük az alaplevet, és belereszeljük a parmezán kétharmadát. Hagyjuk kicsit bugyogni, majd hozzákeverjük a bébispenótot, és addig főzzük, amíg a spenót összeesik. Alaposan megkeverjük, majd a tűzről lehúzva a tetejét feldíszítjük a félrerakott póréhagyma-karikákkal, és ráreszeljük a maradék parmezánt. 200°C-ra előmelegített sütőben 10-

Ananászos, sajtos, tejszínes csirkemell

Hozzávalók 6 adaghoz 1 és 1/2 csirkemellfilé 6 db lapka sajt 15 dkg reszelt trappista sajt 250 ml tejszín 380 g kör ananász konzerv kevés liszt a húsok beforgatásához kevés olaj vagy zsír a húsok sütéséhez ízlés szerint só, bors, fokhagyma granulátum Elkészítés A csirkemellet szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, és fokhagyma granulátummal megszórjuk. Állni hagyjuk, majd a húsokat lisztbe forgatjuk. Kevés olajon/zsíron fehéredésig sütjük. Egy tepsit kikenünk zsíradékkal, majd egymás mellé lerakjuk a csirkemelleket, amire a reszelt sajtból rakunk egy keveset, arra jön a karika ananász, egy egy szelet lapka sajt, majd a megmaradt reszelt sajt. Az egészre óvatosan ráöntjük a tejszínt és készre sütjük. Petrezselymes rizzsel és brokkolival tálaljuk.(Debreceni Judit receptje) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Zöldborsós tokány bulgurral

Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb 30 dkg zöldborsó 2 közepes db vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 ek zsír só ízlés szerint bors ízlés szerint majoranna ízlés szerint petrezselyem ízlés szerint babérlevél ízlés szerint fűszerpaprika ízlés szerint Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, majd a zsíron lassú tűzön üvegesre dinszteljük. A húst eközben először szeletekre, majd vékony csíkokra vágjuk, körülbelül ugyanakkora nagyságúakra. Amikor a hagyma kész, akkor a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk, majd sóval, borssal, pirospaprikával együtt még a tűzről levéve kétszer-háromszor átkavarjuk. Belerakjuk a felcsíkozott húst, majd ezzel is kettőt hármat kavarunk rajta. Annyi langyos vagy meleg vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, majd lassú tűzön főzni kezdjük. Befűszerezzük a majorannával, petrezselyemzölddel. Ha a hús megpuhult, akkor hozzáöntjük a zöldborsót, és készre főzzük. Ha a zöldborsó is megfőtt, akkor a tokány tálalható. Párolt bulgurral kínáljuk. ( Receptek,finom ételek-fogyás tippek Marya

Hagymás csirke pirított rizstésztával

Hozzávalók: 25 dkg csirkemell filé 2 fej vöröshagyma 3 ek ázsiai kukoricacsíra olaj ázsiai fűszerezéssel 1 nagyobb sárgarépa 2 szál újhagyma 0,5 dl szójaszósz 2 ek kukoricakeményítő Ízlés szerint só fél csomag rizstészta 0,5 l forró víz 4 ek gm szójaszósz 2 ek ázsiai kukoricacsíra olaj ázsiai fűszerezéssel 2 szál újhagyma Elkészítés: A tésztát leöntöm forrásban lévő vízzel, lefedem és hagyom megdúzzadni (kb.10 perc), majd leszűröm. Egy wokban felhevítem az olajat, rádobom a tésztát, hozzá adom a szójaszószt, a felaprított újhagymát és összepirítom. Mikor a tészta elkészült kiszedem, felforrósítom a húshoz szánt olajat, rádobom az apró csíkokra vágott keményítőben megforgatott csirkemellet és összepirítom. Mikor a csirkemell már elkezd pirulni, hozzá adom a vékony csíkokra szeletelt sárgarépát, a felszeletelt vöröshagymát, újhagymát, meglocsolom a szójaszósszal és összepirítom. Amikor már a hagyma összesett, de a sárgarépa még ropogós, leveszem a tűzhelyről és a rizstésztával kínálom. H