Jókai-bableves Gundel alapján

Hozzávalók

A leveshez

  • 50 dkg fejtett bab
  • 1.5 kg füstölt sertéscsülök
  • 3 db babérlevél
  • 1 közepes db zöldpaprika
  • 1 közepes db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy db fehérrépa
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 15 dkg kolbász
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 ek finomliszt
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1.5 dl víz
  • 150 ml tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez

  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 1 db tojás

Elkészítés

A leveshez

A babot előző este beáztatjuk.

Másnap a csülköt felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és közepes lángon 1,5-2 óra alatt puhára főzzük. Kivesszük a főzővízből, félretesszük, míg kihűl.

A babot az áztatóvízzel együtt egy nagy fazékba öntjük, hozzáöntjük a csülök főzővizét, mellészórjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és a finomra vágott fokhagymát. Közepes lángon 1-1,5 óra alatt félpuhára főzzük a babot.

Ha letelt, hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott fehér és sárgarépát. Addig főzzük, míg az összes zöldség és a bab is megpuhul.

Közben elkészítjük a csipetkét.

A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben kiolvasztjuk, majd kivesszük a zsírjából. A visszamaradt zsíron üvegesre piritjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet, fél percig pirítjuk. Mehet mellé a fűszerpaprika, egyet keverünk rajta, majd felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű tejföl állagú rántást kapjunk.

A rántást belekeverjük a levesbe, újraforraljuk. Beletesszük a csipetkét, és pár percig együtt főzzük.

A tejfölt elkeverjük egy kanál forró levessel, majd visszacsurgatjuk a levesbe. Végül beleszórjuk a finomra vágott petrezselymet, és hozzáadjuk a pirított kolbászkarikákat.

A csülköt lefejtjük a csontokról, felkockázzuk, leveses tányérokba szedjük, és arra merjük a forró levest.

A csipetkéhez

A lisztet elkeverjük a sóval, beleütjük a tojást, és kidolgozzuk.

Lisztezett kézzel borsónyi golyókat szakítunk belőle, kicsit megsodorjuk, és egy tányérra tesszük szikkadni egy fél órára.

(Via Nosalty)