Gulyásleves kicsit másképp

Hozzávalók

  • 1 kg marhalábszár egészben
  • 1 db nagy marha velőscsont (vagy sertés csülökcsont)
  • zsír
  • 3 fej hagyma
  • 200 g sertészsír
  • só, bors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db erős paprika (ha csípősre szeretnénk)
  • 1 db zellerszár
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ½ - 2 l alaplé
  • 3 l víz
  • 1 tk kömény
  • 2 csapott ek édes pirospaprika
  • 3 db krumpli
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db kis zellergumó
  • 1 - 2 szál zellerzöld

A csipetkéhez

  • 100 g liszt
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés:

A marhahúst és a csontokat alaposan sózzuk és borsozzuk, egy tepsire tesszük, majd egy kevés zsírt ( a legjobb a liba- vagy a kacsazsír, de persze a sertészsír is megfelel) dobunk közé és már irány is a 230 fokra előmelegített sütő, kb. 30 perc. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni.

Közben az apróra vágott hagymát jó sok zsírban alacsony hőfokon szépen megdinszteljük. Kb. fél óra alatt teljesen puha lesz a hagyma és összeesik, ekkor mehet rá a pirospaprika: elkeverjük és rögtön ezután jön két merőkanálnyi alaplé/víz, majd a félbevágott paradicsom és a paprika (ezeknek a héját majd ki lehet könnyen szedni a levesből). Hozzáadjuk a zellerszárat és az aprított fokhagymát is.

Nagyobb kockákra  vágjuk a húst és a pörköltalapra dobjuk, pár percig pirítjuk, majd a csontokat is hozzáadjuk, felöntjük az alaplével és a vízzel. Sózzuk és borsozzuk, és köménnyel ízesítjük. 3 órán át főzzük. Az utolsó 1 órában mehet bele a felkockázott krumpli, répa, zeller és a zellerzöld is. 

Közben előkészítjük a csipetkét. A lisztet a tojással és egy csipet sóval ruganyos tésztává gyúrjuk, majd apróra csipkedjük. Az utolsó 10 percben beleszórjuk a csipetkét is a levesbe.  Amint feljönnek a leves felszínére még kb. 5 percig főzzük és kész is vagyunk.

(Via Streetkitchen)

HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!