Hozzávalók
Csirke
- 1.5 kg csirke
- 150 g bacon
- 0.5 db póréhagyma
- 2 közepes db sárgarépa
- 3 közepes db fehérrépa
- 2 közepes szár halványító zeller
- 4 gerezd fokhagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 100 g vaj
- kakukkfű ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
Töltelék
- 150 g császárszalonna
- 0.5 db póréhagyma
- 2 közepes szár halványító zeller
- 100 g csiperkegomba
- 160 g gesztenye
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
- 3 db zsemle (kockára vágva, megpirítva)
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem (kis)
- 3 gerezd fokhagyma
Gravy mártás
- 2 db csirkeszárny
- 2 ek olívaolaj
- 2 dl vörösbor
- 2 dl víz
Elkészítés
Csirke
A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.
Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.
Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.
Töltelék
Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet
Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.
A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.
Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.
Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.
Gravy mártás
Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.
Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.
Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.
Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.
Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 110 perc