Ugrás a fő tartalomra

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel

Hozzávalók

Csirke

  • 1.5 kg csirke
  • 150 g bacon
  • 0.5 db póréhagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 3 közepes db fehérrépa
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 100 g vaj
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint

Töltelék

  • 150 g császárszalonna
  • 0.5 db póréhagyma
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 100 g csiperkegomba
  • 160 g gesztenye
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • 3 db zsemle (kockára vágva, megpirítva)
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem (kis)
  • 3 gerezd fokhagyma

Gravy mártás

  • 2 db csirkeszárny
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl víz

Elkészítés

Csirke

A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.

Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.

Töltelék

Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet

Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.

A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.

Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.

Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.

Gravy mártás

Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.

Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.

Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.

Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.

Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.

  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 110 perc
(Via Nosalty)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db Szeletelt bacon Tejföl, 25% 120g Kacsazsír 3 nagy ek Liszt  2-3 csapott ek Burgonya 3-4 közepes fej Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele Fokhagyma kb. 3 gerezd Friss majoranna ízlés szerint Vöröshagyma 1 kisebb fej Citrom leve 1/2db Elkészítés A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk. Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje. Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen,

Tejszínes fokhagymás csirke

Hozzávalók hús 40 dkg csirkemell filé (6 szelet) 1 kávéskanál só bors ízlés szerint 1 teáskanál fűszerpaprika 2 evőkanál finomliszt 3 ek vaj 1 dl víz 4 gerezd fokhagyma 2.5 dl főzőtejszín köret 1 kg burgonya 1 csokor petrezselyem só ízlés szerint 2 ek vaj Elkészítés A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és pirospaprikás lisztbe forgatjuk. Egy lábasban vajon hirtelen elősütjük a húsokat, legyen egy kis színe. Visszatesszük a lábasba mindet, öntünk alá kb. 1 dl vizet és a fokhagymával elkevert tejszínt. Készre pároljuk. A körethez a burgonyát megpucoljuk, feldaraboljuk, sós vízben éppen csak puhára főzzük. Lecsöpögtetjük. Egy hőálló tálba rakjuk őket, és olvasztott vajjal meglocsoljuk a tetejüket, megszórjuk petrezselyemmel. Forró sütőben átmelegítjük. A hús mellé kínáljuk. (Via Nosalty )

Főtt tojással és füstölt tarjával töltött csirkecomb

Hozzávalók 3 db csirkecomb 2 db főtt tojás 15 dkg füstölt tarja 2 db zsemle 1.5 dl tej bors ízlés szerint 1 kávéskanál só ételízesítő ízlés szerint 1 csokor petrezselyem 1 kk kakukkfű csirke fűszersó ízlés szerint Elkészítés A csirkecombokat kézzel megtöltjük az alábbi összetevőkkel: 2 db főtt tojás összekockázva, 15 dkg füstölt tarja felkockázva, 2 db tejbe áztatott zsemlye kinyomkodva, kevés őrölt bors, só, ízlés szerint ételízesítő. Töltés után a csirkecombokat megszórjuk csirke fűszerkeverékkel és kakukkfűvel, majd sütőben kb. 30 percig sütjük 180 fokon, alufólia alatt, jénai edényben. Majd az alufóliát levesszük, és még kb. 10 percig sütjük. Sütés hőfoka: 180 °C Sütés módja: alul-felül sütés Sütés ideje: 45 perc (Via Nosalty )