Ugrás a fő tartalomra

Egészben sült csirke, gesztenyés töltelékkel és gravy-vel

Hozzávalók

Csirke

  • 1.5 kg csirke
  • 150 g bacon
  • 0.5 db póréhagyma
  • 2 közepes db sárgarépa
  • 3 közepes db fehérrépa
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 100 g vaj
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint

Töltelék

  • 150 g császárszalonna
  • 0.5 db póréhagyma
  • 2 közepes szár halványító zeller
  • 100 g csiperkegomba
  • 160 g gesztenye
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • 3 db zsemle (kockára vágva, megpirítva)
  • 2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem (kis)
  • 3 gerezd fokhagyma

Gravy mártás

  • 2 db csirkeszárny
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl víz

Elkészítés

Csirke

A szalonnát olajon elkezdjük lepirítani majd mehet rá az apróra vágott póréhagyma, zellerszár, fokhagyma és a gomba. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, kakukkfűvel, rozmaringgal.

Végül jöhet rá az aprított gesztenye is. Jól összepároljuk, majd hagyjuk kissé kihűlni.

Egy tálba a kihűlt alapot összekeverjük a zsemlekocákkal, a tojással, a tejjel és az apróra vágott petrezselyemmel. Hagyjuk kicsit állni a kész masszát, ez lesz a csirke tölteléke.

Töltelék

Egy nagy hőálló tepsibe helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, az egész fokhagymagerezdeket, friss rozmaringot és kakukkfüvet

Erre a zöldségágyra fektetjük a csirkét, A gyomrát megtöltjük az előzőleg már elkészített töltelékkel. A maradékot pedig egy kis hőálló tálba kanalazzuk, és előmelegített sütőben 170°C fokon 20 perc alatt készre sütjük.

A megtöltött csirkét összetűzzük, hogy a töltelék ki ne vándoroljon, majd az egészet jó alaposan megkenjük vajjal, belemasszírozzuk a bőrébe. Sütés előtt alaposan sózzuk, borsozzuk. Végül az egész csirkét alufóliával betakarva 200°C fokon egy bő órán keresztül sütjük.

Ez idő leteltével kivesszük a sütőből, levesszük a fóliát, és gondosan bevonjuk az egészet baconszeletekkel. További 30-40 percig sütjük, amíg a bacon ropogós nem lesz.

Ezután a csirkét átrakjuk egy másik tálba. Alufóliával és konyharuhával bebugyolálva legalább egy órát pihentetjük. A csirke alatt megsült, puha és szaftos zöldségeket félretesszük a mártáshoz.

Gravy mártás

Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a feldarabolt csirkeszárnyakat alaposan lepirítjuk, hogy jó kis pörzsanyag keletkezzen.

Erre öntjük rá a sült zöldségeket, levestül, mindenestül. Magas lángon forraljuk percekig.

Felöntjük a vörösborral, majd krumplinyomóval összenyomkodjuk a serpenyő tartalmát.

Sűrű, gazdag és kissé bizarr kinézetű mártásalapunkat felöntjük egy kis vízzel, és tovább főzzük.

Egy nagy szűrön átpasszírozzuk, majd egy pillanatig még forraljuk, és kész is csodálatosan ízletes, gazdag mártásunk. Ezzel öntjük nyakon a kész csirke-alkatrészeket, illetve köretekhez is kiváló.

  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 110 perc
(Via Nosalty)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Bundáskenyér pite

Hozzávalók: 6 db tojás 4 szelet kenyér sonka vagy kolbász hagyma só, bors Elkészítés: Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a felkockázott kenyeret, kolbászt, bármilyen zöldség ami van otthon és az apróra vágott hagymát. Keverjük össze alaposan a hozzávalókat, töltsük a masszát a kizsírozott pite formába. Előmelegített sütőben 20 perc alatt elkészül. (Ragó Petra receptje) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!