Ugrás a fő tartalomra

Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók

  • Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db
  • Szeletelt bacon
  • Tejföl, 25% 120g
  • Kacsazsír 3 nagy ek
  • Liszt  2-3 csapott ek
  • Burgonya 3-4 közepes fej
  • Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele
  • Fokhagyma kb. 3 gerezd
  • Friss majoranna ízlés szerint
  • Vöröshagyma 1 kisebb fej
  • Citrom leve 1/2db

Elkészítés

A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk.

Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje.

Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen, ha ilyen módon, két lépésben sűrítünk.

A nyers liszt ízt forraljuk ki, utolsó két percben jöhet a virslikarika és pár csepp citromlé. Fűszerpaprika nélkül is remek, de lehet bele tenni, maximum 1 csapott evőkanállal, közvetlen a pirítás befejezése után.

Széll Tamás receptje

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tökéletes babfőzelék

Hozzávalók 250 g füstölt csülök 500 g száraz bab 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 db babérlevél 1 tk borsikafű 2 ek olaj 1 ek liszt 100 ml tejföl Elkészítés: A csülköt először megfőzzük. Az előzőleg egy éjszakára beáztatott babot leszűrjük, először só nélküli vízben feltesszük főni, mehet bele egy megtisztított egész fej hagyma, fokhagyma és a fűszerek. Amint elfőtt a levéből, a csülök főzőlevével pótoljuk. Amikor teljesen megpuhult a bab, elkészítjük a rántást: az olajat felhevítjük, rászórjuk a lisztet és alaposan összekeverjük, majd felengedjük egy kevéssel a csülök főzővizéből, hozzákeverjük a tejfölt és már mehet is a babhoz, alaposan elkeverjük és még egyszer összeforraljuk az egészet. Megkóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt csülköt. (Via Streetkitchen )

Rakott csirkemell

Hozzávalók 80 dkg csirkemell filé 6 db tojás 20 dkg füstölt sajt (jól reszelhető) 10 dkg sajt (jól reszelhető) 10 dkg finomliszt 2 dl főzőtejszín (vagy jó sűrű tejföl) 3 dl tej 3 gerezd fokhagyma 1 csipet szerecsendió (őrölve, elhagyható) 1 ek margarin ételízesítő ízlés szerint Elkészítés A mellfiléket aránylag vékony szeletekre vágjuk, és az elkészítést megelőző este beáztatjuk a tejbe, amibe belekerül a zúzott fokhagyma is. Másnap a filéket jól lecsöpögtetjük, mielőtt felhasználnánk. Előveszünk három tányért, vagy éppen amibe panírozni szoktunk. Az elsőbe lisztet szórunk, a másodikba a felvert, ételízesítős, szerecsendiós tojásokat tesszük, a harmadikba pedig a reszelt sajt kerül (ha egy része füstölt, még pikánsabb lesz az íz) Egy sütőtálat kikenünk margarinnal, és a kezünk ügyébe készítjük. A mellfiléket először lisztbe mártjuk, majd a tojásba és végül a sajtba. Rögtön a sütőtálba tesszük. Szépen egymásra rétegezzük, megtöltjük vele a tálat. Ha már elfogyott a hús, akkor a marad

Taco spagetti

Hozzávalók 800 g darált marhahús 2 konzerv darabolt paradicsom 1 kis üveg paradicsompüré 500 g spagetti 300 g világos cheddar sajt A házi taco fűszerkeverékhez: 2 tk őrölt chili (cayenne bors) 2 tk fokhagymapor 2 tk füstölt pirospaprika 3 tk só 1 tk szárított oregánó 2 tk bors 1 tk őrölt római kömény 1/2 tk szegfűszeg Elkészítés : A darált marhahúst egy kevés olajon lepirítjuk, ha szükséges a kisült zsírt leöntjük, majd a paradicsompürét is lepirítjuk vele 1-2 perc alatt. Ha ez megvan, beleöntjük a darabolt paradicsomot. Elkészítjük a házi taco fűszerkeveréket: minden összetevőt összekeverünk, majd beleöntjük a darált húsos raguba, és összerottyantjuk. A spagettit bő sós vízben kifőzzük, de csak a csomagoláson írt idő feléig. Ha ez megvan, beleöntjük egy megfelelő méretű tepsibe a paardicsomos húsos ragut, valamint a spagettit, ha szükséges, mehet rá egy kicsi a tészta főzővizéből is, majd ráreszeljük a sajtot, és betesszük a 200 fokra felső grillen előmelegített sütőbe 10 percre

Sertéstarja savanyú káposzta ágyon

Hozzávalók: 1 kg sertéstarja 5 dl Krusovice világos sör 2 fej vöröshagyma 2 ek dijoni mustár 4 gerezd fokhagyma 2 ek aprított, friss kakukkfű 1 ek fűszerpaprika Ízlés szerint só Káposzta ágyhoz: 1 fej vöröshagyma 1 tk fűszerkömény 1 kg savanyú káposzta Ízlés szerint frissen őrölt tarka bors Elkészítés: A sörhöz keverjük a reszelt vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a mustárt, a sót, a fűszerpaprikát, a kakukkfüvet, belehelyezzük a tarjaszeleteket és hűtőbe tesszük pácolódni. Legjobb, ha benne hagyjuk egy éjszakát, de ha idő szűkében vagyunk, egy-két óra is elég neki. Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, megdinszteljük rajta a vöröshagymát, hozzáadjuk a fűszerköményt, a savanyúkáposztát (ha szükséges mossuk át), a borsot és megpároljuk. A savanyúkáposztát egy tepsire terítjük, rásorakoztatjuk a tarja szeleteket, befedjük egy benedvesített sütőpapírral és 190 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 45-50 perc alatt készre sütjük. Recept és kép forrása: Gastrohobbi

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók 20 személyre: 60 dkg liszt 15 dkg füstölt házi kolbász fél dl langyos tej 1 teáskanál cukor 3 dkg friss élesztő 2 evőkanál só 25 dkg vaj 2 dl tejföl 25 dkg natúr krémsajt 1 tojás + a kenéshez Elkészítés: Apró kockákra vágjuk a kolbászt (előtte lehúzzuk a héját). A langyos tejbe beletesszük a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval, a tejföllel, a krémsajttal, a tojással, a kolbásszal és a felfuttatott élesztővel. A tésztát jól összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromba hajtjuk (közepéig jobbról-balról, majd ketté). Megint kinyújtjuk, és ismét három részre hajtjuk. Ezután ismét ujjnyi vastagra nyújtjuk, egy késsel berácsozzuk a tetejét, és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral kibélelt sütőméretű tepsibe rakjuk, a tetejét felvert tojással megkenjük. A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd

Falusi csirke raguleves

"A jó csirkeragu leves lényege a hozzávalókban rejlik. Igyekezzünk mindig piacon, háztáji baromfit vásárolni. A másik fontos dolog hogy a csirke minden részét főzzük bele a levesbe, ha van, amit nem szeretünk, azt később még kivehetjük, de az íze legalább benne lesz! A csirke minden egyes részének más és más az íze. A nyakban, farhátban, szívben, szárnyban sokkal több és finomabb íz található, mint az ötször drágább mellben. Legjobb, ha egy egész csirkét szétdarabolunk, és azt főzzük a levesbe." - írja a receptet megosztó Varga Gábor. Hozzávalók 6 adagra: 1.5 kg egész csirke 2 db sárgarépa (nyers, nagyobb) 2 db petrezselyemgyökér - fehérrépa (nagyobb) 1 db zellergumó (nyers) 4 szem burgonya 1 evőkanál búzaliszt (BL55) 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika 100 g zöldborsó 100 g zöldbab só 2 evőkanál libazsír 1 fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 2 L víz 1 teáskanál feketebors (egész) A csirkét megmossuk és részeire daraboljuk. A zöldségeket meghámozzuk és feldaraboljuk. A b

Mennyei zöldségleves

Hozzávalók A leveshez: 2 ek olívaolaj 1 fej vöröshagyma 2 szál sárgarépa 2 szál fehérrépa 2 gerezd fokhagyma só bors 2 db babérlevél 1 csipet oregano 1 csipet kakukkfű 1 ½ l víz (vagy zöldségalaplé) 2 - 3 db kisebb burgonya 1 db kisebb cukkini 2 marék zöldborsó 150 g konzerv fehérbab (ha szárazbabot használunk, előtte áztassuk be és hamarabb adjuk a leveshez) A fokhagymás paradicsomos mártáshoz: 1 db paradicsom 10 db levél friss bazsalikom 3 ek olívaolaj 2 gerezd fokhagyma Elkészítés Egy közepes lábasban olajat forrósítunk. A fehérrépát, sárgarépát, cukkinit, burgonyát egyenlő méretű kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk és az olajon üvegesre pároljuk. Rádobjuk az apróra vágott fokhagymát, hagyjuk 1-2 percig pirulni, majd a fehér- és sárgarépát a vöröshagymára dobjuk. Kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Mehetnek hozzá a fűszerek. Felöntjük a vízzel (vagy alaplével). Lefedve hagyjuk kb. 15 percig főni. Ezután adjuk hozzá a burgonyát. Újabb 10 percig főzzük, majd mehet hozzá a

Szűzpecsenye lecsós burgonyával

Hozzávalók 2-3 főre: A lecsós burgonyához 500 g krumpli 100 ml olaj só, bors 150 g kolbász 1 fej hagyma 1 gerezd fokhagyma 4 - 5 db paprika 2 - 3 db paradicsom 2 tk pirospaprika A húshoz 1 db szűzpecsenye só, bors 3 - 4 ek olaj 50 g vaj 2 gerezd fokhagyma Elkészítés: A burgonyát megpucoljuk, és kb. 0,5 cm-es karikára vágjuk. Egy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk az olaj felével, sózzuk, borsozzuk, és alaposan összekeverjük. Egy tepsibe helyezzük, és 190 fokra előmelegített sütőben pirulásig sütjük. A kívánt eredményt kb. 30-40 perc alatt érjük el.  A kolbászt kb. 0,5 x 0,5 centis kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük. Kiszedjük, és a visszamaradt zsíron üvegesre pároljuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát. A paradicsomot felkockázzuk, a paprikából pedig, folyamatosan 90 fokban forgatva, háromszögeket vágunk, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk a pirospaprikával. Addig pároljuk, amíg majdnem teljesen puha nem lesz. Ez körülbelül 5

Sültcsirke-caprese basmati rizzsel

Hozzávalók 2 főre: 200 g basmati rizs 400 ml víz 350 g csirkemell só, bors 150 g paradicsom 125 g zsírszegény mozzarella 1 kis csokor bazsalikom Elkészítés: A rizst alacsony lángon feltesszük főni a 400 ml sós vízzel, és amikor már szinte teljesen beitta a levét, elzárjuk alatta a lángot, lefedjük, és hagyjuk állni 5-10 percet. A csirkemellet kb. kisujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy kisebb tepsiben úgy rétegezzük a szeletelt paradicsommal, mozzarellával és a bazsalikom felével, hogy enyhén fedjék egymást. 230 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 20 percre. Ha a mozzarella túl sok levet engedett, akkor félidőnél kanalazzuk le róla. A maradék friss bazsalikommal tálaljuk, és a rizzsel fogyasztjuk. (Fotó és szöveg: Street Kitchen ) Megosztás HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!

Az eredeti pásztortarhonya

Fotó: Street Kitchen Hozzávalók 250 g tarhonya 70 g füstölt szalonna 3 ek olaj 1 fej vöröshagyma 4 gerezd fokhagyma 1 tk paradicsompüré 2 tk pirospaprika só, bors 400 g krumpli 150 g kolbász 800 ml forró víz Elkészítés Egy lábosban 2 kanál olajon aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd kiszedjük és félretesszük. A maradék olajon megpirítjuk az apróra felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, ha üvegesre pirult, rákanalazzuk a paradicsompürét, amit szintén lepirítunk, majd a zúzott fokhagymát is. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majd felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a megpirított tarhonyát, majd alacsony lángon 8 percig főzzük. A krumplit kb. 2×2 centis kockákra vágjuk, a kolbászt pedig vékony szeletekre, és a tarhonyás pörkölt alaphoz keverjük. Lefedjük, és kis lángon 25 percig főzzük. Savanyúsággal tálaljuk, anélkül nem az igazi! (Via Streeet Kitchen ) HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!