Az igazi frankfurtileves

Hozzávalók

  • Klasszikus bécsi roppanós virsli  4db
  • Szeletelt bacon
  • Tejföl, 25% 120g
  • Kacsazsír 3 nagy ek
  • Liszt  2-3 csapott ek
  • Burgonya 3-4 közepes fej
  • Kelkáposzta egy kisebb fej negyede-fele
  • Fokhagyma kb. 3 gerezd
  • Friss majoranna ízlés szerint
  • Vöröshagyma 1 kisebb fej
  • Citrom leve 1/2db

Elkészítés

A kelkáposztát csíkokra vágva alaposan megpirítjuk a szalonnás-kacsazsíron, majd miután a káposzta felére összeesett, a burgonyát rádobva azt is alaposan megpirítjuk.

Ha kellemes pirulós az illata és sistereg, még egy kanál kacsazsírral és egy kanál liszttel is pirítsuk át! Ezután öntsük fel vízzel, vagy könnyű alaplével, de csak annyira, hogy éppen ellepje.

Csendesen forraljuk kb. 10-12percig, míg a burgonya megfő. Ez idő alatt a tejfölből készítsük el a habarást, ebbe is tegyünk 1-2 csapott evőkanál lisztet. Sokkal praktikusabb, hogy ha a liszttel két lépésben sűrítünk. Egyszer az elején, egyszer a végén a habarással! Így könnyen ki tudjuk küszöbölni, hogy a leves híg, vagy túl sűrű legyen, ha ilyen módon, két lépésben sűrítünk.

A nyers liszt ízt forraljuk ki, utolsó két percben jöhet a virslikarika és pár csepp citromlé. Fűszerpaprika nélkül is remek, de lehet bele tenni, maximum 1 csapott evőkanállal, közvetlen a pirítás befejezése után.

Széll Tamás receptje