Ugrás a fő tartalomra

Savanyú leves

"Nagy leves rajongóként szinte minden nap készítek, és fogyasztok különféle leveseket. Ez a savanyú leves az egyik kedvencem a sok közül. Ez most egy alap recept, de sokféleképp variálható. Készíthetjük bármilyen húsból, tetszés szerint összeválogatott zöldségekből. Aki szereti a friss, pikáns ízeket, az nem fog csalódni. :)" - írta a receptet megosztó Alajuli.

Hozzávalók 4 adagra:

  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 300 g sertéscomb
  • 200 g sárgarépa
  • 150 g zellergumó (nyers)
  • 2 csapott evőkanál só
  • 5 csipet fehérbors (őrölt)
  • 1500 ml víz
  • 50 g rizs
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 db tojássárgája
  • 200 ml tejföl (20%-os)
  • 1 evőkanál petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál zellerzöld (nyers)

Elkészítés:

A zsíron elkezdjük pirítani az apró kockára vágott hagymát. Amikor már üveges, hozzáadjuk a kockára vágott húst, majd együtt sütjük tovább.

Hozzáadjuk a zöldségeket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet egy pár percig együtt pároljuk.

Felöntjük vízzel, majd addig főzzük, amíg minden majdnem meg nem puhul. Hozzáadjuk a rizst, és készre főzzük.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd egy tálkában elkeverjük a tejföllel a tojássárgákat, és a citromlevet. Teszünk bele a főzőléből, majd a leveshez adjuk hőkiegyenlítéssel.

A főzés végén beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a zellerlevelet.

Ízlés szerint petrezselyemmel megszórva tálalhatjuk az elkészült savanyú levest. Aki szereti, ízesítheti egy kis erős paprikával is.

Forrás: Cookpad

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!