Ugrás a fő tartalomra

Csángó gulyás

"A Csángó gulyás, egy laktató, ízletes leves, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek, aki szereti a savanyú káposztás ételeket. :) Próbáljátok ki ezt a Csángó gulyás receptet! ;)" - írja a recept megosztója, Alajuli.

Hozzávalók 4 adagra

  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál só
  • 3 csipet fehérbors (őrölt)
  • 350 g sertéscomb
  • 1 mokkáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 evőkanál pirospaprika (őrölt)
  • 1600 ml víz
  • 350 g savanyú káposzta
  • 50 g rizs
  • 200 g tejföl (12%-os)

Elkészítés

Az apró kockára vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát megdinszteljük az olajon.

A kockára vágott húst a hagymához adjuk, majd fehéredésig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.

Az edényt lehúzzuk a tűzről, majd a húshoz adjuk a pirospaprikát és felöntjük kb. 300 ml vízzel. Közepes lángon főzzük, amíg a hús nagyjából megpuhul. Ez kb. 40 percet vesz igénybe.

Beletesszük az átmosott savanyú káposztát, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd készre főzzük az ételt.

A főzés vége előtt 10 perccel beletesszük a rizst is.

Amikor minden megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt és pár percig még forraljuk.

Tejföllel kínálhatjuk az elkészült Csángó gulyást.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bakonyi betyárleves

"Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves recept teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás." - írja Alajuli, a recept megosztója. Hozzávalók 6 adagra A leveshez 1 evőkanál sertészsír 60 g szalonna (füstölt) 1 nagy fej vöröshagyma 4 teáskanál só 4 csipet fehérbors (őrölt) 500 g sertéscomb 1 db paradicsom 1 db TV paprika 2 evőkanál fűszerpaprika 300 ml víz (hideg) 250 g sárgarépa 150 g petrezselyemgyökér, avagy fehérrépa 200 g gomba - csiperke/sampion 1 csokor petrezselyemzöld 1700 ml víz 200 ml tejföl (20%-os) 1 púpozott evőkanál búzaliszt (BL55) 1 csokor kapor (friss) A csipetkéhez 100 g búzaliszt (BL55) 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű) 2 csipet só A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk

Klasszikus gombaleves galuskával

Hozzávalók 600 g gomba 1 fej vöröshagyma 200 g sárgarépa 100 g fehérrépa 2 ek olaj 2 ek tejföl 1 csapott tk keményítő 1 tk pirospaprika 1 csipet szárított zsálya (elhagyható) 1 db babérlevél (elhagyható) a galuskához 1 db tojás 60 - 70 g liszt só Elkészítés: Az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, és alacsony lángon 10 percig dinszteljük. Közben a gombát 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, majd hozzáadjuk a zöldségekhez, és újabb 3 percig pároljuk. Meghintjük pirospaprikával, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, elkeverjük, felöntjük 1,2 liter vízzel és alacsony lángon főzni kezdjük a levest. Forrástól számított 15 perc után a tejfölt és a keményítőt alaposan összekeverjük. Hozzámerünk 4-5 evőkanálnyi levet, kikeverjük, és visszaöntjük a levesbe. A tojást kikeverjük egy csipet sóval és annyi liszttel, hogy laza galuska állagot kapjunk és  beleszaggatjuk a levesbe, további 3-4 percig főzzük. Végül durvára vágott petrezselymet

Rakott karfiol

Hozzávalók 2 kis db karfiol 125 g gyors rizs 50 dkg darált sertéshús 375 g tejföl 15 dkg sajt só ízlés szerint bors ízlés szerint 1 közepes fej vöröshagyma 2 ek napraforgó olaj Elkészítés Feltesszük a darált húst pörköltalapra. Amíg fő, addig kifőzzük a rizst is. Megfőzzük enyhén sós vízben a karfiolt hozzá, de csak éppen addig, amíg a torzsája meg nem puhul. Leszűrjük. Utána mire mindent készre főztünk, kezdődhet a tálba helyezés: először egy adag karfiol kerül bele, aztán a darált hús, tejföl, rizs, karfiol, tejföl, majd a tetejére reszelt sajt. Kb 20 percig sütjük, 175°c-on. A legvégére már csak a tálalás marad. HA TETSZETT A RECEPT, DOBJ EGY LIKE-OT A FACEBOOK-OLDALUNKRA!